Search
Close this search box.

V KUL za vložitev konstruktivne nezaupnice ne glede na število podpisov pod predlog. Pahor začel priprave na skupno srečanje s predsedniki strank

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je za naslednji teden napovedal vložitev konstruktivne nezaupnice, tokrat z 10 poslanskimi podpisi. Predsedniku republike Borutu Pahorju je zato predlagal, da se srečanje, na katere je povabil vse vodje parlamentarnih strank opravi po glasovanju in odločitvi o konstruktivni nezaupnici, s čimer se je Pahor strinjal.

Kot je Erjavec dejal po današnjem sestanku s poslanci DeSUS, pričakuje, da bo s konstruktivno nezaupnico uspešen in da bodo oblikovali novo vlado, obenem pa ga veseli, da “so poslanci stranke DeSUS enotni in da tudi enotno podpirajo konstruktivno nezaupnico”.

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je v izjavi za medije po sestanku dodal, da Erjavec konstruktivne nezaupnice ne bo vlagal z 42 ali 46 podpisi, pač pa z 10 podpisi, kolikor jih je za vložitev potrebnih po poslovniku. Ob podpisih preostalih strank Koalicije ustavnega loka (KUL) bo tudi s strani poslanske skupine DeSUS “določen prispevek”, je dejal.

Kar se tiče ministra za kmetijstvo Jožeta Podgorška, ki kot minister iz kvote DeSUS še vedno ostaja na položaju, je odločitev po besedah Erjavca v rokah predsednika vlade Janeza Janše. Takoj po glasovanju o konstruktivni nezaupnici namerava sicer prvak DeSUS pogovor opraviti tudi s Podgorškom. V primeru izglasovane nezaupnice bi DeSUS namreč imel predsednika vlade in še eno ministrstvo, ki pa še ni določeno.

Če bi se zgodilo, da konstruktivna nezaupnica ne bi uspela, pa “se bomo pogovarjali o tem, v kakšni funkciji bo naša poslanska skupina oziroma naša stranka”, je dodal Jurša. Je pa spomnil, da je sam že dejal, da stranke oz. poslanske skupine v ekstremni opoziciji ne vidi.

Na vprašanje, ali lahko torej Erjavec na glasovanju o konstruktivni nezaupnici pričakuje glasove štirih poslancev DeSUS, je Jurša odgovoril, da so se danes tako dogovorili.

Poslanec Robert Polnar, ki so ga sicer izključili iz stranke, a ostaja član poslanske skupine DeSUS, je medtem v izjavi za medije v DZ pojasnil, da se sestanka ni udeležil, da pa je govoril z enim od poslancev. “Zgodilo se je tisto, kar sem pričakoval. Sestanek je bil brezploden,” je pripomnil.

Podgoršek je v današnjem odzivu za STA glede aktualnega dogajanja v stranki navedel, da bi bil v tej pregretem političnem položaju vsak komentar prezgoden. Je pa poudaril, da tudi v prihodnje ostaja zavezan predvsem strokovnemu delu, ki presega ideološke delitve.

Natančen datum vložitve konstruktivne nezaupnice bodo po besedah Erjavca določili po sredinem sestanku s KUL. Po navedbah nekaterih partnerjev naj bi bila predvidoma vložena prihodnjo sredo.

Predsednik LMŠ Marjan Šarec je ocenil, da ni tako pomembno, koliko podpisov bo pod predlogom in koliko jih bo kdo prispeval. Podobno je dejala tudi predsednica SD Tanja Fajon, saj da bodo šteli glasovi na glasovanju. Vsekakor pa pričakuje tudi podpis katerega od poslancev DeSUS.

Koordinator Levice Luka Mesec je v današnji izjavi v DZ ponovil, da bi bi bilo za konstruktivno nezaupnico bolje imeti vnaprej zagotovljenih čim več podpisov poslancev, a če ni druge možnosti, se strinja tudi s predlogom, da jo podpiše 10 predlagateljev.

Pahor je medtem začel dvostranske pogovore z voditelji parlamentarnih strank glede priprav na skupno srečanje, na katerega jih je povabil v ponedeljek. V Levici in LMŠ so vabilo zavrnili, ob čemer je Pahor opomnil, da lahko načelno zavračanje dialoga vodi v izključevanje.

Koordinator Levice Luka Mesec vabila ni sprejel, saj ga ne razume kot del rešitve, pač pa kot del težave. Predsednik LMŠ Marjan Šarec pa je Pahorju med drugim očital, da je molčal ob vseh poskusih uničevanja pravnega reda, in mu predlagal, naj se temeljito pogovori s predsednikom vlade Janezom Janšo.

Iz DeSUS so po pogovorih vodstva stranke in njene poslanske skupine glede podpore prvaku DeSUS Erjavcu kot kandidatu za mandatarja sporočili, da se je Erjavec v telefonskem pogovoru predsedniku države zahvalil za vabilo in ga “seznanil z vložitvijo konstruktivne nezaupnice v prihodnjem tednu ter mu pojasnil, zakaj predlagani sestanek v tem trenutku ni najbolj primeren korak”.

Predsednica SAB Alenka Bratušek je danes zapisala, da če se politiki v državi nehajo pogovarjati, je naslednji korak samo še poziv k nasilju, kar je za SAB nedopustno, zato bodo neprestano težili k iskanju najboljših rešitev za ljudi. Predsednica SD Tanja Fajon pa je v ponedeljek sporočila, da je vabilo sprejela, a od pogovora nima visokih pričakovanj. S Pahorjem namreč ne deli ocene, da vlada dobro upravlja epidemijo.

Janša je v ponedeljek vabilo predsednika republike ocenil kot povsem dobronamerno in skrajno nevtralno, odziva Šarca in Fajonove pa po njegovi oceni “nazorno ilustrirata zaplezanost in negativizem opozicije”.

V NSi pa pozdravljajo Pahorjevo pobudo, je na Twitterju zapisal predsednik stranke Matej Tonin. Dodal je, da si morajo prizadevati za enoten odgovor na epidemijo, skupno izhodno strategijo ter strpno sobivanje. Edina pot za dosego teh ciljev po njegovih besedah vodi skozi dialog.

Enega prvih pogovorov o pripravah na srečanje je Pahor sicer opravil s predsednikom SNS Zmagom Jelinčičem. Kot so danes sporočili iz poslanske skupine SNS, sta s Pahorjem govorila predvsem o cepljenju, sproščanju ukrepov za zajezitev epidemije in predsedovanju Slovenije Svetu EU.

Pripravila Sanja Gornjec

Dogodki

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je za naslednji teden napovedal vložitev konstruktivne nezaupnice, tokrat z 10 poslanskimi podpisi. Predsedniku republike Borutu Pahorju je zato predlagal, da se srečanje, na katere je povabil vse vodje parlamentarnih strank opravi po glasovanju in odločitvi o konstruktivni nezaupnici, s čimer se je Pahor strinjal.