Search
Close this search box.

V Kranjski Gori ob povečanem obisku največ težav s parkiranjem

Kranjska Gora sodi med najbolj obiskane kraje v državi, kar kraju poleg številnih koristi prinaša tudi nekaj problemov. Na te lahko računajo tudi v času nordijskega svetovnega prvenstva v Planici. Največja težava je parkiranje, zato nova županja razmišlja o vzpostavitvi novega parkirišča. Nadaljuje pa tudi prizadevanja za turistično ambulanto.
Fotografija je simbolična

Kot je pred bližajočim se svetovnim prvenstvom v nordijskih disciplinah ocenila kranjskogorska županja Henrika Zupan, so domačini zadovoljni, da se na območju Kranjske Gore odvijajo tako veliki dogodki. Turistične nastanitvene kapacitete bodo polne, enako tudi gostinski in drugi storitveni obrati. “Gre za velik doprinos turizmu in s tem celotnemu gospodarstvu v občini,” je izpostavila.

Je pa z nordijskim prvenstvom povezan tudi množičen obisk, saj organizatorji v Planici pričakujejo med 100.000 in 150.000 gledalcev. “Obiskovalcev bo zanesljivo veliko in vsi bomo morali biti potrpežljivi, tako obiskovalci kot občani,” je izpostavila županja, ki je prepričana, da morajo biti takšnih dogodkov v občini veseli, saj ponesejo tudi dobro reklamo o destinaciji v svet.

“Vsi se zavedamo, da je turizem najpomembnejša gospodarska panoga v občini,” je dejala županja, meni pa, da bi ga bilo treba dvigniti za nekaj letvic višje, da bi se masovni turizem zmanjšal in situacija nekoliko umirila.

Največja težava sta promet in parkiranje. Ko so parkirišča polna, namreč skušajo obiskovalci avto parkirati na različne zasebne površine, travnike, celo dvorišča. Tudi v času prvenstva domačine to najbolj skrbi. “Vendar računamo, da so organizatorji pripravljeni,” je poudarila sogovornica.

Problematike parkiranja se namerava v prihodnje lotiti z ureditvijo informiranja o zasedenosti parkirišč in morda tudi z ureditvijo večjega parkirišča že pred samo Zgornjesavsko dolino, od koder bi lahko obiskovalci v Kranjsko Goro prišli s kolesom ali javnim prevozom. Glede tega se bo pogovarjala tudi z jeseniško občino, saj bi bilo takšno parkirišče morda mogoče urediti že na območju Jesenice, denimo na platoju Hrušica.

V času njenega predhodnika je na občini steklo pridobivanje dokumentacije za izgradnjo garažne hiše ob policijski postaji v Kranjski Gori. “To zadevo bomo pretehtali, če je ekonomsko upravičena in pogledali tudi, kako je s samim zemljiščem, saj je mišljeno, da bo garažna hiša poglobljena in bi se lahko pojavile težave s podtalnico,” je pojasnila.

Kar se tiče parkiranja, je sicer najprej uresničila predvolilno obljubo, da bodo občani v občini parkirali zastonj. Ta predlog je sredi januarja že potrdil tudi občinski svet.

Gre za eno izmed prednosti, ki jo imajo občani tudi nekoliko v zameno za njihovo potrpežljivost v času turističnih konic. Takrat se pogosto soočajo tudi s preobremenjenostjo same ceste skozi Zgornjesavsko dolino, ki v času poletnih gneč pred karavanškim predorom služi še kot tranzitna cesta.

Med predvolilnimi obljubami je bila tudi nova trgovina. V Kranjski Gori, kjer delujeta le dve manjši trgovini, imajo namreč ob vrhuncih sezone ali ob velikih prireditvah domačini lahko težave z oskrbo s hrano. Zaradi velike gneče v trgovinah nekaterih izdelkov tudi zmanjka.

“Iščemo variante, kje bi lahko postavili novo trgovino. Hkrati pa vsi občani temu niso naklonjeni, saj so precej blizu trgovine v Trbižu,” je pojasnila županja. Ob tem je dodala, da je težava tudi v tem, da občina še nima sprejetega občinskega prostorskega načrta. “Ko bomo to spravili skozi, bomo v prihodnje lažje izvajali investicije,” je prepričana.

So pa pred tednom dni v Kranjski Gori, ki je priljubljena destinacija za številne aktivnosti na prostem, kar prinaša tudi večje število nesreč in poškodb obiskovalcev, dobili težko pričakovano reševalno vozilo, ki je z diplomiranim zdravstvenikom in zdravstvenim tehnikom – reševalcem sedaj v kraju stalno prisotno.

Si pa na občini prizadevajo še za odprtje turistične ambulante, saj sta dve zdravnici za občane in vse goste ter obiskovalce premalo. Za vzpostavitev turistične ambulante, ki bi delovala preko celega leta, ima občina v proračunu tudi že zagotovljena sredstva.

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Sun J. Davis
Sun J. Davis
1 leto nazaj

Enter Here To Grab Your Deal Now! It is An Amazing chance to win $750 Here Why Are You Waiting Just Visit Here……………. https://bit.ly/Getcash750

Last edited 1 leto nazaj by Sun J. Davis

Dogodki

Kranjska Gora sodi med najbolj obiskane kraje v državi, kar kraju poleg številnih koristi prinaša tudi nekaj problemov. Na te lahko računajo tudi v času nordijskega svetovnega prvenstva v Planici. Največja težava je parkiranje, zato nova županja razmišlja o vzpostavitvi novega parkirišča. Nadaljuje pa tudi prizadevanja za turistično ambulanto.