Search
Close this search box.

V Koroških zdravstvenih domovih bolniki zaradi stavke niso prikrajšani. Še vedno pa je problem v pomanjkanju kadrov

Stavka zdravnikov traja že 51 dni in do prekinitve ali zamrznitve stavke še ni prišlo.
Fotografija je simbolična

Kako poteka delo v Koroških zdravstvenih domovih v času stavke, smo preverili v ZD Ravne na Koroškem, ZD Dravograd in ZD Radlje ob Dravi. Iz ZD Slovenj Gradec še čakamo odgovor.

Iz vseh zdravstvenih domov smo dobili pojasnila, ki jih objavljamo v celoti.

Zdravstveni dom Ravne na Koroškem

V zdravstvenem domu Ravne na Koroškem je zaposlenih 27 zdravnikov in zdravnic, dodatno jih sodeluje še 18 po pogodbah, od teh dela na področju družinske medicine in pediatrije 12 zdravnikov in zdravnic, štirje specializanti, štirje upokojenci in zdravnica iz drugega zavoda. Nekateri od zaposlenih delajo skrajšan delovni čas, uveljavljajo starševsko varstvo, so na porodniškem…

Uradno umikov soglasja ni bilo, tako tudi ne preklicev.

Zaenkrat stavke bolniki ne občutijo posebej, zaradi stalnega pomanjkanja zdravnikov v Mežiški dolini pa je dostopnost za vse manjša kot bi želeli. Odločili so se, da tega ne rešujejo z ambulantami za neopredeljene, saj je to nesprejemljiva rešitev, ki je strokovno in finančno napačna. Delo v ambulantah, tudi tistih za katere še nimajo rednega nosilca dejavnosti, izvajajo z upokojenimi sodelavci, dodatnim delom naših zdravnikov in zdravniki iz drugih zavodov.

V času stavke je okrnjena druga specialistična dejavnost, ki jo izvajajo nosilci dejavnosti iz UKC Maribor in SB SG.

Če bi se za umik soglasij odločile naše zdravnice bi bila dejavnost okrnjena in bistveno zmanjšana že v prvem tednu reorganizacije dela.

ZD Dravograd

Iz ZD Dravograd pojasnjujejo, da imajo redno zaposlene štiri zdravnike. Nihče ni umaknil soglasja. Delo poteka na običajen način. Problem so splošni kadrovski primanjkljaji zlasti zdravnikov kot nosilcev dejavnosti. Pomagajo si s pogodbenim delom. Nujno bi potrebovali vsaj dva zdravnika specialista družinske medicine.

“Našim pacientom bi želeli sporočiti, da se maksimalno trudimo zagotavljati kakovostno in pravočasno obravnavo pacientov ter vseskozi intenzivno iščemo manjkajoči kader, njih pa prosimo za razumevanje, strpnost in dobro sodelovanje, je sporočila direktorica ZD Dravograd, Marijana Cigale.

ZD Radlje ob Dravi

 V ZD Radlje je zaposlenih 8,1 zdravnikov specialistov ter 3 specializantke, od teh je trenutno na porodniškem dopustu 0,8 specialistk in 2 specializantki.

Soglasij za nadurno delo ni nihče umaknil, vsi zdravniki delajo že od začetka zdravniške stavke nemoteno, tako da delo v ZD Radlje poteka nemoteno, bolniki ne čutijo ničesar in tako kot vedno (tudi že pred stavko) dobijo vso potrebno pomoč in informacije osebno, telefonsko, preko aplikacije doZdravnika in elektronske pošte, seveda po prioritetah.

Organizacija nujne medicinske pomoči teče po že pred tedni rednih usklajenih razporedih nemoteno.

Informacije o delu v ZD Slovenj Gradec bomo objavili takoj, ko jih dobimo.

Danes bo vladna stran zdravniškemu sindikatu Fides po besedah predsednika Fidesa Damjana Polha poslala nov predlog. Ta bo oblikovan na način, da bo imel težo in veljavo, da zadosti izgubljenemu zaupanju Fidesa do vlade, je po včerajšnji pogajalski seji medijem dejal namestnik vodje vladne pogajalske skupine Denis Kordež.

Dogodki

Stavka zdravnikov traja že 51 dni in do prekinitve ali zamrznitve stavke še ni prišlo.