Search
Close this search box.

V koroških občinah prižig lučk in prireditve. Koliko namenijo prazničnem decembru?

Preverili smo, kdaj bodo v koroških občinah prižgali praznične luči in kaj načrtujejo v okviru prazničnega decembra.

Slovenj Gradec

»Za novoletno krasitev Mestne občine Slovenj Gradec smo v tem letu namenili 29.464,13 evrov. Prav toliko smo namenili tudi v lanskem letu,« so sporočili iz MO Slovenj Gradec.

Praznične luči bo župan MO Slovenj Gradec, Tilen Klugler prižgal 1. decembra ob 17. uri brez spremljevalnega programa. Na božično-novoletni sejem, nakupovanje pod lučkami in koncert s skupino Fauš Dur pa vabljeni teden kasneje, v petek, 8. decembra, ob 17.00.

V nedeljo, 3. decembra, bodo prižgali prvo svečko na velikem adventnem vencu na krožišču pri Nama Novi. V torek,  5. decembra, bodo v mestnem jedru pripravili Miklavževanje. Tradicionalen sprehod ob mestnem obzidju bo v soboto, 9. decembra.

Med 18. in 20. decembrom bo Božiček obiskal vse mestne četrti in vaške skupnosti občine. Nakup prazničnih daril za svoje najdražje boste lahko opravili v četrtek, 21. decembra, pod lučkami, kjer se bodo lokalni ponudniki predstavili na prazničnih stojnicah, za praznično vzdušje pa bo poskrbela Maraaya.

Najmlajši bodo lahko 30. decembra uživali na predstavi Čarobni prazniki. Čarobno vzdušje bo popestril še Dedek Mraz. Za zadnji dan v letu pa načrtujejo silvestrovanje na prostem z ansamblom Okej.

Dravograd

Iz Dravograjske občine so odgovorili, da bodo za okrasitev ter prireditve v občini so letos namenili okoli 20.000 evrov.  

Praznične luči bodo v mestu zagorele na zadnji dan novembra, torej 30. novembra. V ponedeljek, 4. decembra, pa bo potekala otvoritev drsališča, za glasbeno spremljavo pa bosta poskrbela BQL Rok. S to otvoritvijo bodo v Dravogradu simbolično zakorakali v vesel december.

V samem mesecu decembru imajo načrtovanih več kot 25 prireditev za vse generacije. Prireditve bodo potekale na različnih koncih občine in z različno tematiko. »Letos bodo združevali tradicijo in novosti. Tako bodo tradicionalne godbe na pihala pripravile božično – novoletne koncerte. Turistično društvo bo pripravilo Zimsko pravljico za vse generacije ter organiziralo postavitev adventnega venčka,« so sporočili iz Občine Dravograd.

V novo leto pa nameravajo vstopiti s smehom s pomočjo Klimperk teatra.

Obetajo se tudi koncerti. In sicer jih bo zabavala Eva Boto, odvijal se bo tudi koncert za gasilce PGD Trbonje. Prav tako bo Dravograd gostil koncert Help!The Beatles tribute show. Letos pa so v koledar prireditev dodali še dve novosti, in sicer Božičkov nabiralnik, ki bo med 8. in 11. decembrom sprejemal otroška pisma pred cerkvijo svetega Vida, po prejetju pisem pa jim bo Božiček poslal potrdila, da je želje zares prejel. Druga novost pa je Praznična grajska pojedina v dvorcu Bukovje, ki jo bo 15. decembra pripravil finalist Masterchefa 2021 Žiga Gabrovec.

Zaupali so nam tudi, da za silvestrovo ne načrtujejo ognjemeta, saj ga v občini ne izvajajo že nekaj let. Denar, ki bi bil namenjen nakupu pirotehnike pa bodo namenili za obdaritev otrok v okviru decembrskih dogodkov.

Ribnica na Pohorju

V Občini Ribnica na Pohorju so za praznično okrasitev občine iz proračuna namenili 3.000,00 evrov.

Praznične luči bodo zagorele v petek, 1. decembra, prižig pa bo spremljal novoletni bazar, ki ga bodo pripravili otroci Osnovne šole Ribnica na Pohorju. 5. decembra bo otroke obiskal prvi dobri mož, sv. Miklavž, ki bo otroke obdaril v župnijski cerkvi. Nato se bo sprehodil tudi po Josipdolu, kjer bo otrokom prinesel darila kar na dom.

V decembru ne bo manjkalo kulturnih prireditev. Prva takšna prireditev bo potekala 10. decembra, ko bodo obeležili že 51. Severjev dan. Za dobro vzdušje bo poskrbela Mojca Fatur, z monokomedijo Nikoli ni prepozno.

Najmlajši bodo prišli na svoj račun, 11. decembra, ko bo za najmlajše potekala lutkovna predstava Zmajček Bodo. 15. decembra bo odprtje razstave Ivana Zaplotnika, imenovane Jaz, moj les.

Konec decembra, in sicer 23. bo potekal božični koncert KTD sv. Anton na Pohorju. Drugi dobri mož, Božiček bo otroke pozdravil v športnem parku Josipdol, 25. decembra, medtem ko se bodo 28. decembra pohodniki z baklami odpravili do kmetije tete Lene.

Radlje ob Dravi

Iz občine so nam na vprašanje o stroških praznične razsvetljave zapisali: »Nadgradnja novoletne razsvetljave se je načrtovali že v lanskem letu, tako da letos dodatni stroški niso nastajali. Kot vsako leto pa je bilo namenjenih 7.667,70 evra za montažo, demontažo in skladiščenje novoletne razsvetljave.«

Slavnostni prižig prazničnih luči ob spremljevalnem programu so zaradi slabega vremena odpovedali. Kljub temu pa bo občina vseeno praznično zasijala ob 18. uri.

V sklopu Radljevanja bodo 17. decembra gostili enega od desetih koncertov Avsenikov večer – 70 let Avsenikove glasbe. 23. decembra pa bodo v centru mesta priredili Božično tržnico z lokalnimi ponudniki in dejavnostmi za najmlajše.

»Za silvestrovo letos ne načrtujejo ognjemeta. Denar, ki se je v preteklih letih namenil za ognjemet, je sedaj namenjen socialno ogroženim družinam,« so še sporočili iz občine.

Muta

Iz Občine Muta so sporočili, da bodo v sodelovanju z Turističnim društvom Muta pripravili prižig luči v soboto 9. decembra v centru Mute. Na ta dan bo zasijala tudi tradicionalna Božična vas.

V mesecu decembru planirajo tudi naslednje dogodke. Prvi dogodek bo prižig prve lučke na adventnem vencu pred občinsko stavbo, v nedeljo 3. decembra. Prižig bo spremljal krajši kulturno – glasbeni program. Kulturni dogodek Ta veseli dan kulture v počastitev rojstva Franceta Prešerna bo potekal 6. decembra, kjer bosta večer popestrila  Feri Lainšček in Ditka.

Božični bazar na katerem se bodo predstavili lokalni ponudniki, sodelovali pa bodo tudi otroci in zaposleni OŠ in vrtca Muta bo obiskovalce razvajal 16. decembra od 14. ure dalje. Za najmlajše bo poskrbela Romana Kranjčan, obiskal pa jih bo tudi Božiček. Ob 18. uri pa bo potekal Božično – novoletni koncert Pihalnega orkestra Muta.

Mežica

V občini Mežica bodo praznični prižig lučk opravili 1. decembra. Postavitev novoletne jelke pa bo potekala nekaj dni kasneje, po končanem Barbarinem sejmu, ki bo že 19. leto zapored potekal 2. decembra. 

Vuzenica

V občini Vuzenica bodo praznične luči zagorele po prvi adventni nedelji, posebnega dogodka ob prižigu pa ne načrtujejo.

Že danes vas vabijo otroci OŠ Vuzenica na novoletni bazar, ki bo ob 17. uri v telovadnici tamkajšnje šole.

V mesecu decembru pripravljajo že tradicionalno praznično tržnico in druge dogodke, ki bodo potekali 4 sobote v decembru. Prvi dogodek se bo odvijal 9. decembra, ko bodo program pripravili učenci in učitelji OŠ Vuzenica in enote vrtca. Drugi dogodek bo 16. decembra, kjer se bodo predstavila lokalna društva s petjem, plesom in drugimi točkami. Najmlajše bo obiskal in obdaril Božiček 23. decembra, kjer bodo uživali tudi v kratki predstavi.

Zadnjo soboto v decembru pa bo vse zbrane zabaval ansambel Srčni muzikanti.

Mislinja

V Občini Mislinji bodo namenili za novoletno okrasitev okoli 8.000,00 evra. Prižig luči načrtujejo 5. decembra, ob prižigu pa ne bo posebnega dogodka.

V decembru se bodo v občini Mislinja izvedli kar nekaj prireditev in dejavnosti. Prvi dan v decembru bo minil s prireditvijo ob mednarodnem dnevu invalidov. 2. decembra se bo odvil letni koncert Mislinjskega pevskega društva.

Na 1. adventno nedeljo bo potekal že 12. tradicionalni dobrodelni koncert Karitas. Turistično društvo Mislinja bo 16. decembra organiziralo prednovoletni sejem. 23. december bo tradicionalni božično novoletni koncert Babnikove godbe.

Za najmlajše, starosti od 2 do 5 let, bodo 26. decembra organizirali božično – novoletno praznovanje. Prav tako bodo v času počitnic za otroke organizirali brezplačne delavnice.

»Za zadnji dan v letu ognjemeta ne načrtujejo, organizirano pa bo silvestrovanje z ansamblom Predrzni,« so še sporočili iz občine.

Podvelka

V občini Podvelka bo prižig lučk potekal na dveh lokacijah, in sicer se bodo praznične luči prižgale v četrtek, 30. novembra, v Ožbaltu in v petek, 1. decembra v Podvelki.

Danes vas vabijo na prireditev z bazarjem v Športno dvorano OŠ Brezno-Podvelka s začetkom ob 17. uri.

Prav tako bo 2. decembra potekalo Miklavževanje v Lehnu, prihod Miklavža pa bo spremljal bazar in božični koncert, ki ga bodo pripravili učenci podružnične osnovne šole Lehen. Miklavž bo obiskal tudi najmlajše v Breznem, Podvelki, Ožbaltu in Kapli, in sicer v torek, 5. decembra.

V občini pa se bodo tekom decembra odvijali tudi drugi dogodki.

Ravne na Koroškem

Javni zavod ZKŠTM tudi letos organizira mnogo dogodkov v decembru. Z decembrskim utripom bodo zaradi napovedi slabega vremena začeli v torek, 5. decembra, s prižigom praznične luči in pozdravom Čarobnemu decembru.

Po prižigu lučk pa bo najmlajše obiskal tudi Miklavž. Medtem, ko bodo tiste malo manj pridne obiskali čisto pravi Krampusi iz Avstrije, v sredo, 6. decembra, ob 17. uri.

Vabljeni tudi v petek, 15. decembra, od 16. ure dalje, ko boste skupaj z ansamblom Rosa ustvarjali pravo praznično vzdušje. 

Med drugimi dogodki se bo na mestnem platoju odvijalo Miklavževanje, adventna tržnica, ognjena ulična predstava ter prihod Božička.

Za ljubitelje adrenalina se bo letos odvijal že 9. Miklavžev tek po CIK CAKU, ter jubilejni 30. Silvestrski tek na Javorniku. V decembru bosta potekala tudi dva že tradicionalna koncerta, in sicer Miklavžev koncert s Koroškimi simfoniki ter Božično-novoletni koncert Pihalnega orkestra železarjev Ravne.

Poleg navedenega Čarobni december prinaša vrsto koncertov in gledaliških predstav, ki bodo popestrili praznično vzdušje tudi po ožjih delih lokalne skupnosti. Tako bodo prišli na vrsto ljubitelji lutk, v nedeljo, 3. decembra, saj bo lutkovna predstava v Strojnski Reki. Prav tako bo 3. decembra Kuzman v svoji monokomediji z naslovom Profesor Kuzman mlajši, zabaval na Strojni.

15. decembra bo v večnamenski dvorani Kotlje predstava Koroškega gledališkega abonmaja. Ob koncu meseca bo na mestnem platoju v centru 27. december koncert ‘na fraj’ z OnePlan bandom in za najdaljšo noč v letu, silvestrovanje s skupino Abuhi in posebnim presenečenjem. 

Prevalje

Prižig prazničnih luči in pričetek praznovanja veselega decembra bodo na Prevaljah pričeli s 1. decembrom ob 17.00 uri. Sam prižig luči v centru Prevalj in na novoletnem drevesu bodo spremljali otroci šolskega pevskega zbora, obiskovalce pa bo nagovoril tudi župan. Po tem dogodku bodo vsi prisotni povabljeni k otvoritvi razstave jaslic v Družbenem domu ob 18. uri.

Meseca decembra bodo, kot vedno do sedaj, pripravili program prireditev skupaj z Osnovno šolo Franja Goloba Prevalje.

»Med tem ko bomo poskrbeli, da se bo preko celotnega meseca našlo nekaj za vse generacije, smo se odločili, da silvestrovanja, kot tudi ognjemeta, ne bomo izvedli, saj smo poleg sredstev za izvedbo Jesenskih srečanj, tudi ta sredstva namenili za pomoč občanom pri sanaciji po poplavah,« je zapisal podžupan Stašo Lodrant.

Črna na Koroškem

Za svoj dom sta si Božiček in vilin Tjan letos izbrala Božičkov raj v Črni na Koroškem. Ta se bo od petka, 8. decembra 2023, do sobote, 23. decembra 2023, spremenila v pravo božično pravljico, kot smo je vajeni le iz filmov in risank.

O pestrem dogajanju v Črni smo poročali že TUKAJ.

Dogodki