Search
Close this search box.

V Kopru ukradli nekaj dni stare labodje mladičke. “Če jih v 48 urah ne vrnejo, bodo poginili”

Neznanci so ponoči ukradli šest komaj izvaljenih labodjih mladičev in eno jajce. Gre za nizkotno in nepojmljivo dejanje, najverjetneje pa nameravajo labodje mladiče prodati na črnem trgu, a ti so tako zelo majhni, da ne bodo preživeli, zato pozivajo tatu, naj jih čim prej vrne.

V Kopru že nekaj let gnezdi labodji par. Lani je spontano organizirana skupina prostovoljcev poskrbela za varno gnezdenje labodov, predvsem pa varnost labodjih mladičev pred drugimi živalmi, zlasti vranami in lisico, pa tudi pred nepoučenimi opazovalci, neprimernim hranjenjem in celo tatovi mladičev. V sodelovanju z veterinarjem za divje živali so poskrbeli tudi za njihovo zdravje. poroča portal Pes moj prijatelj.

Tudi letos sta laboda dobila svoje otroke. Pred dvema dnevoma je na svet prišlo šest majhnih labodov, ki pa so minulo noč izginili: “Mladi družinici v Kopru so to noč ukradli otroke. Zveni nepojmljivo? Če bi se zgodilo komu od nas, ljudi, bi novica zasekala v srce vsakega čutečega človeka. Zgodilo se je labodoma, Gigi in Čupku. V odročnem kotičku ob kanalu sta zgradila gnezdo, več kot mesec dni izmenično grela kar devet jajc in se te dni veselila puhkov, ki so si prikljuvali pot na svet,” so sporočili iz gibanja Skupaj, ter pozvali: “Če kdo ve kar koli, kar bi pomagalo policiji pri preiskavi dogodka, jih, prosimo, obvestite. Četudi je možnost, da bi odkrili storilce in vrnili labodke staršem, še tako neznatna.” Slike Gigi, Čupka in njunega lanskoletnega naraščaja je Jernej Soban posnel v začetku maja lani.

Prostovoljci so sicer tudi letos nameravali organizirati neprekinjeno varovanje labodje družine, ki bi predvidoma steklo prav v tem tednu.

Na PU Koper so za portal Pes moj prijatelj potrdili, da so bili o tatvini obveščeni. Neznani storilec je odtujili šest komaj dva dni starih mladičkov ter eno jajce. Labod Čupko naj bi ob tem dobil celo udarec v prsni koš, najverjetneje ob tem, ko je branil mladiče, so zapisali. Prostovoljci pa medtem opozarjajo, da mladiči najverjetneje ne bodo preživeli naslednjih 48 ur. Samo čas lahko popravi to grozljivo dejanje, navajajo v sporočilu in tatove pozivajo, naj labode čimprej vrnejo staršema v gnezdo.

“Kolikor vemo, labodke prodajajo za okras privatnim posestvom z jezerci. Lani je o tem pisal Il Piccolo, ko je enkrat maja ali v začetku junija v Miljah izginilo 18 mladičkov in 2 odrasla laboda,” najverjetnejši razlog opisuje Božena Ambrozius, ena od prostovoljk.

VIR: Skupaj, Pes moj prijatelj, 24ur.com

Dogodki

Neznanci so ponoči ukradli šest komaj izvaljenih labodjih mladičev in eno jajce. Gre za nizkotno in nepojmljivo dejanje, najverjetneje pa nameravajo labodje mladiče prodati na črnem trgu, a ti so tako zelo majhni, da ne bodo preživeli, zato pozivajo tatu, naj jih čim prej vrne.