Search
Close this search box.

V Koprivni pripravljajo lepo nedeljo s sveto mašo in druženjem na kmetiji Kumer

V nedeljo, 25. 7. 2021, ob 11.15 je pri cerkvici sv. Ane v Koprivni lepa nedelja. Za tem sledi veselo druženje na kmetiji Kumer.

Na območju Občine Črna na Koroškem, na strmem pobočju jelenovega vrha na višini 1221 m, v bližini meje z Avstrijo, stoji podružnična cerkev sv. Ane, ki je posvečena Marijini materi Ani, ki skupaj z Jaohimom goduje 26. julija. Svetnica je priprošnica za srečen zakon, porod in za obdarjenost z otroki ter zavetnica proti neurju. Poseben pečat in prepoznavnost pa ji daje “črna Marija z Jezusom”. Pri tej cerkvi pa bo to nedeljo, 25. 7. 2021, potekala lepa nedelja s sveto mašo, ki jo bodo pripravili na prostem, nakar sledi druženje pod lipami na planinski turistični kmetiji Kumer, kjer boste lahko uživali tudi ob okusni Klajičevi ruladi.

Ena od legend o črni Mariji pravi, da so jo leta 890 našli ovčji pastirji na obali Sicilije. Naplavljeno krsto s črno Marijo so pokopali v bližnjo votlino in kmalu za tem se je iz votline začela širiti čarobna svetloba in slišalo se je angelsko petje.

Lepa nedelja zaradi ukrepov tokrat ne bo izvedena ravno na tradicionalen način, kot smo bili vajeni pred leti, bo pa po lanskoletnem premoru zagotovo ponovno srečanje ob cerkvi sv. Ane spet veselo. Kot je ob tem povedal Marko Kumer bodo na njihovi kmetiji pripravili druženje, s katerim želijo simbolično obdržati ta dogodek, da ne zamre. Ob tem poziva vse, ki se bodo udeležili lepe nedelje, da se držijo predpisov Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in s tem pokažejo, da jim ni vseeno za druge. “Predvsem pa, da gremo k sv. maši k sv. Ani in jo z molitvijo prosimo za čimprejšnjo ustavitev epidemije.”

Gotska cerkev sv. Ane z oltarjem Črne Marije je grajena zelo preprosto, veliko pa prispeva k enotni podobi lepe Koprivske pokrajine. Domačija Jelen ob cerkvi, je izjemno lepa kmetija in je kot celota enkraten narodopisni spomenik. Cerkev sv. Ane v Koprivni je preprosta enoladijsko zasnovana prostornina, v katero vodi polkrožen portal na severni steni ladje. Vsa okna v ladji so pravokotne oblike. Tudi ladja sv. Ane je pravokotne oblike in je v notranjosti pokrita s plitvim banjastim obokom iz 17. stoletja. Cerkev se zaključi na vzhodu v kratkem gotskem tristrano zaključenem koru. Med zaključenimi stranicami prezbiterija je stena predrta s tremi šilastoločnimi gotskimi stranicami, od tega imata stranski dve v krogovičje vrisana dva plitva trilista.

V nedeljo, 25. 7. 2021, ob 11.15 je pri cerkvici sv. Ane v Koprivni lepa nedelja. Za tem sledi veselo druženje na kmetiji Kumer.