V Kocerodu dosedanje stroške intervencije ocenjujejo na nekaj 10.000 evrov

Posredovanje koroških gasilcev na odlagališču ostankov komunalnih in gradbenih odpadkov na Holmcu tudi po dveh dneh gašenja tlečih smeti še ni zaključeno. Trenutno pri posredovanju sodeluje 21 gasilcev in delavci z gradbenimi stroji, ki prekopavajo tleči material. V Kocerodu dosedanje stroške intervencije ocenjujejo na nekaj 10.000 evrov.
245249229_4594273304021527_5155438754980857775_n

V nedeljo zjutraj so gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Prevalje najprej pogasili manjši požar na odlagališču odpadkov, vse od takrat pa s pomočjo delavcev z gradbenimi stroji prekopavajo požarišče in ga zalivajo.

Intervencija poteka že več kot 48 ur, trenutno prevaljskim gasilcem pomagajo še gasilci iz Črne na Koroškem, Mute in Libelič. Kot je za STA pojasnil pomočnik vodje intervencije Matej Kramberger, tleči material še vedno prekopavajo, ga sproti zalivajo in ga nato prevažajo z nižje lokacije na višjo lokacijo odlagališča.

Največji problem predstavlja velika količina odpadkov, zato intervencija traja toliko časa, je pojasnil. Doslej so po grobih ocenah prekopali okoli 1500 kubičnih metrov materiala in porabili okoli tisoč kubičnih metrov vode. S požarišča se sicer ne vali kaj dosti dima, se pa ob zalivanju vročega materiala pojavlja para, je povedal Kramberger. Ocenil je, da bo intervencija potekala še nekaj časa, prebivalcem hiš v okolici pa so že v ponedeljek svetovali, naj imajo okna zaprta in naj ne zračijo prostorov.

Zdaj saniramo požarišče. Odločili smo se namreč, da bomo vse, kar je potencialno, izkopali in polili z vodo. Zato intervencija traja tako dolgo. Sam požar ni razvit, ne gori,” je za STA dejal direktor koroškega regijskega centra za ravnanje z odpadki Kocerod, ki upravlja z odlagališčem odpadkov, Ivan Plevnik.

Ocenil je, da stroški intervencije znašajo nekaj 10.000 evrov, med drugim tudi zaradi najema gradbenih strojev, saj sami nimajo zadosti tovrstne mehanizacije. Poudaril je še, da je pomembno, da sanacijo požarišča opravijo dobro, da se ne bi čez nekaj dni požar spet pojavil.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.