V Knjižnici Ksaverja Meška bo predstavitev knjige Januarska žetev izpod peresa Mike Hočevar

V Knjižnici Ksaverja se bo v četrtek, 16. 11. 2023, predstavila s svojimi kratkimi zgodbami Mika Hočevar.

Knjižnica Ksaverja Meška vabi na predstavitev knjige Januarska žetev izpod peresa Mike Hočevar, ki bo v četrtek, 16. novembra 2023, ob 18. 00 uri. Z avtorico se bo pogovarjal Matija Štumberger.

Januarska žetev Mike Hočevar je zbirka 18 kratkih zgodb, ki se dogajajo v znanih in manj znanih krajih Slovenije, ena pa v bivši Jugoslaviji. Nekatere izmed zgodb so slovenski javnosti že znane, dosegle so namreč vidnejše rezultate na literarnih natečajih.

Zgodbe, ki bi prav lahko bile resnične, so obdane s črno-belimi avtorskimi fotografijami. Ta vizualni učinek bralca (nehote) opominja na kontrastne situacije, ki jih včasih ponudi življenje.

Mika Hočevar je ob izidu knjige povedala: »Odzivi tistih, ki so mojo knjigo ali vsaj del zgodb prebrali so dobri. Ponižno pa se zavedam, da je to le moja uvodna popotnica in da bo prava recenzija – glas ljudstva – tista, ki bo odločila, ali se bodo moje zgodbe brale, ali ne

Ta kratka proza je sveža in skoraj nepričakovano sodobna, celo aktualna in provokativna. Današnjo družbo in življenje avtorica obravnava kar na meji družbenega roba, njeni junaki so, ko dobro pregledamo, vendar morilci in samomorilci, alkoholiki, psihotiki in psihopati, zasvojenci z mamili, pedofili, vojak s »sindromom fronte« iz balkanske vojne ipd.

“Vendar to ni tako imenovana črna kronika, ampak prava proza. In ne žurnalistika. Avtorica tudi ni »vsevedna preiskovalka«. Če bi uporabil legendarno Cankarjevo metaforo, lahko rečem, da Mika Hočevar potuje skozi »kamrice srca« svojih junakov. Poskuša razumeti globlje plasti, nekatera dejanja se ji zdijo, da niso bila narejena po junakovi volji, ampak volji usode, ki mu je bila vnaprej namenjena,” je v spremni besedi zapisal Tone Partljič.

O avtorici: Mika Hočevar, ki je bila rojena v Novem mestu, živi in dela v Mariboru. Krajše zgodbe je pisala že v mladosti. Vsebine je najprej ustvarjala v okviru svojega bloga, zatem pa več let pisala kolumne za znano slovensko revijo. Med njenimi ljubšimi pisatelji so, poleg velikanov slovenske književnosti, še ruski in francoski klasiki. Avtorica, ki je spretna v ustvarjanju drame na papirju, z Januarsko žetvijo debitira v slovenskem književnem prostoru.

Vabljeni, da se udeležite predstavitve knjige in osebno spoznate avtorico. Vstop je prost.

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments