Search
Close this search box.

V KGLU odprtje razstave Igraj se z mano in dogodek Bodi umetnik

V Koroški galeriji likovnih umetnosti pripravljajo v marcu kulturno-likovni dogodek Bodi Umetnik kot uvod v razstavo 17. mednarodnega likovnega natečaja »Igraj se z mano«.

Organizirata ga Center Janeza Levca in Društvo za kulturo inkluzije v sodelovanju s Koroško galerijo likovnih umetnosti. Dogodek, ki je hkrati otvoritev razstave, bo 13. marca 2024, udeležili se ga bodo avtorji in mentorji izbranih likovnih del ter skupine otrok in odraslih iz okoliških šol ter drugih zavodov.

Na natečaj je prispelo preko 5.800 likovnih del, kar je približno 1000 del več od lanskega leta, na razstavo pa je bilo izbranih skoraj 900 del, mnogo več kot na prejšnjih natečajih. Sodelovalo je 323 različnih ustanov iz 9 različnih držav, in sicer iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Severne Makedonije, Slovaške, Ukrajine, Irske, Španije in letos prvič tudi Kanade.

Na ogled bo do 24. marca. Po zaključku razstave bodo dela potovala po različnih institucijah po celotni Sloveniji.

Cilj natečaja, prireditve in razstave je spodbujanje vključevanja otrok, mladostnikov in odraslih oseb s posebnimi potrebami med večinsko populacijo vseh generacij oz. v širšo družbo. S tem namenom je tudi prireditev organizirana tako, da različne skupine preko spoznavnih iger, likovnega ustvarjanja ter postavitve razstave sodelujejo in spoznavajo drug drugega. Enak program poteka v osmih skupinah, manjše skupine pa pripomorejo, da dejansko sodelujejo vsi, se spoznavajo in se počutijo vključene. Tokrat bo izhodišče ustvarjanja fantazijski svet Štefana Planinca, preko katerega se bodo udeleženci podali v neznano, hkrati pa spoznali galerijo in poklic kustosa ter se tudi sami preizkusili v eni izmed nalog, ki jih opravlja kustos, in sicer bodo postavili razstavo izbranih likovnih del po svojih željah in predstavah. Glede na risbe bodo v skupinah s svojimi predlogi in glasovanjem določili tudi naslov razstave. Pri izvajanju programa, predvsem pri izvedbi delavnic in postavitvi razstave, sodelujejo tudi dijaki Gimnazije Slovenj Gradec, ki so z mentorico Mojco Čerče, nepogrešljiv del ekipe že vrsto let.

Na tokratnem natečaju sta bili razpisani dve temi, poleg tradicionalne »Igraj se z mano« tudi »Različni smo«. Prispelo je več del, vezanih na prvo temo, glede na upodobljene motive jih je največ prikazovalo udejstvovanje v različnih športih, preživljanje prostega časa v naravi in igro s priljubljenimi igračami, kot so avtomobili, vlaki in punčke. Pri drugi temi so različnost  prikazovali predvsem glede na narodno pripadnost, različno kulturo in pripravljenost pomagati ranljivim skupinam. Izbor likovnih del uvrščenih na razstavo je opravila kustosinja pedagoginja Nina Popič, izbor pa je temeljil na dovršenosti izbrane likovne tehnike ter na raznolikosti in izvirnosti motivov.

»V risbicah, ki so prispele na natečaj, so povedane mnoge zgodbe otrok in mladostnikov o njihovem pogledu na svet, o njihovem dojemanju igre, prijateljstva in družine. Mnogokrat iz njih odsevajo resnični problemi družbe, za katere ni nujno, da se jih otroci že zavedajo, pač pa se prikradejo na risbice nezavedno in nenačrtovano. Prikazana je pestrost dojemanja sveta skoz oči otrok in mladostnikov.« – Nina Popič, kustosinja pedagoginja KGLU ter koordinator projekta.

Vir: KGLU


Dogodki

V Koroški galeriji likovnih umetnosti pripravljajo v marcu kulturno-likovni dogodek Bodi Umetnik kot uvod v razstavo 17. mednarodnega likovnega natečaja »Igraj se z mano«.