Search
Close this search box.

V karanteni že 2074 oddelkov osnovnih in srednjih šol. Predčasnih zimskih počitnic ne bo

Porast števila obolelih ter s tem posledično širjenje virusa je zaznati tudi v sistemu vzgoje in izobraževanja. Po podatkih ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, objavljenih na Covid-19 sledilniku, je bilo v sredo v osnovnih šolah v karanteni 1417 oddelkov, v srednjih pa 657 oddelkov, skupno 2074, kar je 643 več kot v torek. Predčasnih zimskih počitnic ne bo.

12. januarja je bilo v osnovnih šolah v karanteni 1.417 oddelkov (29.651 učencev) v osnovni šoli, 657 oddelkov v srednji šoli (16.779 dijakov) in 275 oddelkov v vrtcih (3.952 otrok). Od skupaj 523 osnovnih šol, ki so posredovale podatke, se delo na daljavo na podlagi odločitve ravnateljev in v soglasju z MIZŠ ter NIJZ zaradi epidemioloških razmer v popolnosti v tem tednu izvaja v 13 šolah ter dveh srednjih šolah. Vsi podatki so zbrani na spletni strani Covid sledilnika, kjer je viden tudi trend obolelih in karanten (kategorija Primeri po šolah in vrtcih). 
 
Na MIZŠ stanje budno spremljamo in smo v stalnem kontaktu z vodstvi zavodov ter pedagoško, zdravstveno in epidemiološko stroko ter sledimo cilju in zavezam, da bomo naredili vse, da vrtci in šole ostanejo varni prostori in odprti kljub zahtevni epidemiološki sliki,” so navedli na ministrstvu.

Če bo podana strokovna ocena, da je potrebno zaradi varnosti zaščitne ukrepe še okrepiti, bodo to podprli tudi na resornem ministrstvu, same spremembe v izvajanju vzgojno-izobraževalnega procesa pa niso predvidene, ne sprememba šolskega koledarja in tudi ne sistemski prehod na izobraževanje na daljavo za celo državo, so pojasnili.

Skladno s PKP 10 je slednja odločitev v primeru poslabšanja epidemiološke situacije v pristojnosti ravnatelja, ki se po posvetovanju z MIZŠ in NIJZ odloči za prehod na izobraževanje na daljavo za določen čas. Na ta način se zagotavlja možnost ukrepanja glede na lokalne epidemiološke razmere, dodajajo na ministrstvu.

“Vsa navodila, ki se nanašajo na izvajanje pedagoškega procesa, ravnatelji redno prejemajo v okrožnicah. Prav tako smo z vsemi v rednem stiku preko zoom srečanj. Zadnje je bilo z vsemi ravnatelji včeraj. Poleg tega je, glede na povečevanje števila okuženih in odsotnih učiteljev, Zavod RS za šolstvo ravnateljem priporočil, da v organizacijo pouka vključijo tudi svetovalne delavce, knjižničarje in druge strokovne delavce s ciljem, da pouk v največji možni meri še vedno poteka v šoli,” so še zapisali v današnjem sporočilu za javnost in dodali: “Na MIZŠ bomo storili vse, da izobraževanje ostane v šolah in da se vzgojno-izobraževalni zavodi zapirajo zadnji.”