V Italiji krajša kurilna sezona in nižje temperature

Italijanska vlada je sprejela nove ukrepe za znižanje porabe zemeljskega plina. Ogrevalna sezona bo v zimi 2022-23 15 dni krajša, temperatura bo nižja za eno stopinjo, Italijani pa bodo za eno dodatno uro dnevno brez centralnega ogrevanja, določa odlok, ki ga je v četrtek podpisal minister za zeleni prehod Roberto Cingolani.

Vsi trije ukrepi skupaj naj bi državi pomagali v prihajajoči zimi prihraniti 2,7 milijarde kubičnih metrov plina, je poročala italijanska tiskovna agencija Ansa.

Občine bodo sicer imele možnost, da ob ekstremnih vremenskih razmerah dodatno zaženejo plinske termoelektrarne, a za krajše dnevno obratovanje.

Odlok o novih pravilih o ogrevanju ne velja za bolnišnice, domove za starejše, vrtce, bazene, savne, pa tudi ne za stavbe, ki služijo industrijski, obrtniški in podobni dejavnosti.

Spoštovanje pravil bodo v javnih stavbah in stanovanjskih blokih preverjali z naključnimi kontrolami. Sicer pa vlada poudarja, da se v času izredno visokih cen plina varčevanje z energijo izplača vsakemu posamezniku.

Cingolani je povedal, da gre za del načrta za zmanjšanje porabe zemeljskega plina, ki ga je vlada premierja Maria Draghija predstavila septembra. Ta cilja na zmanjšanje porabe plina za 8,2 milijarde kubičnih metrov. Med drugim bodo občine v luči prizadevanj za manjšo rabo energije predvidoma tudi omejile javno razsvetljavo.

Pred začetkom ruske vojne v Ukrajini je bila Italija v EU druga največja uvoznica ruskega plina. Ta je pokril 40 odstotkov njenih potreb po tem energentu. Sedaj se je delež ruskega plina znižal na 10 odstotkov, Rim pa skuša najti nadomestilo za izpad dobav iz Rusije.

Doslej je Italija ogrevanje omejevala v toplejših mesecih leta, pri čemer so o uporabi javnih sistemov odločale deželne vlade, poroča britanski BBC.