Search
Close this search box.

V Grajskem parku na Ravnah na Koroškem brali Prežiha

Z Radmancami nikoli ni dolgčas in tudi tokrat se je bilo z njimi podružiti lepo.

Na Ravnah na Koroškem pri spomeniku v Grajskem parku so v četrtek, 20. aprila 2023, brali Prežiha.

Dogodek so pripravile Radmance, ki smo k branju povabile vse drage Korošce, saj letos mineva 130 let od njegovega rojstva (10. avgust 1893). Branju se je s kakšno vrstico, odlomkom iz Vorančevih knjig pridružilo kar nekaj bralk in bralcev.

“… Nicinarski rod je sto let hrepenel po tem zgubljenem svetu, prodanem za skledo mleka in hleb kruha, po tej edini sončni zemlji pri hiši. To je bilo hrepenenje ljudi iz Nicine za soncem, strast ljudi, ki se rode in žive v senci, za svetlobo, za soncem ….” (Prežihov Voranc, Požganica)

Skozi okence je res pravkar posvetilo jutranje sonce, na umazanih podnicah so zaigrali od zarje še malo zardeli žarki in napolnili celico s prečudno, razkošno svetlobo.

In kakor bi ti žarki ogreli tudi srca dotlej zamišljenih in mračnih obsojencev, so se njihovi obrazi pokrili z mehkim, mladim sončnim sijajem. Že štiri dni niso videli sonca; od one viharne noči, ko se je vzdignila slovenska revolucionarna pest, se je skrivalo za čemerne meglice in za še bolj čemerne zidove. Zdaj pa je bilo nenadoma tu, kakor da bi vstalo nalašč zato, da jim posije v zadnji pozdrav. (Lovro Kuhar – Prežihov Voranc, Doberdob)

Vir: ravne.si

Dogodki

Z Radmancami nikoli ni dolgčas in tudi tokrat se je bilo z njimi podružiti lepo.