V Gorenju razvojni center za kuhalne in pomivalne aparate skupine Hisense

Družba Hisense Gorenje v Velenju vzpostavlja globalni center za raziskave in razvoj za kuhalne aparate in pomivalne stroje za celotno skupino Hisense. Konec junija so začeli tudi s proizvodnjo pomivalnih strojev blagovne znamke Hisense za ameriški trg, kar predstavlja prvo tako naročilo slovenski proizvodnji, so sporočili iz Gorenja.
gorenje

Korporacija Hisense se je nedavno odločila, da Gorenje prevzame vlogo globalnega centra za raziskave in razvoj za kuhalne aparate in pomivalne stroje.To pomeni, da je celoten razvoj tehnologije in aparatov zaupan domači razvojni ekipi, ne glede na to, kje poteka proizvodnja posameznih kuhalnih ali pomivalnih strojev in za kateri trg,” so pojasnili v Gorenju. Po njihovih besedah gre za pomemben korak, saj so do lanskega leta razvijali samo izdelke, ki jih izdelujejo v svojih tovarnah v Evropi.

Izvršni podpredsednik za raziskave in razvoj v Gorenju Boštjan Pečnik je poudaril, da so v podjetju ponosni na svojo razvojno ekipo strokovnjakov in na svoje kompetence. “Podpora in povezanost z ostalimi razvojnimi centri korporacije Hisense na naši novi globalni misiji prinašata številne priložnosti in izzive, za katere bomo v prihodnosti iskali nove mlade tehnične talente,” je poudaril in dodal, da je Gorenje z vključenostjo v skupino Hisense pridobilo tudi dostop do napredne tehnologije na področju pametnih naprav.

Skupno je sicer v Hisense Europe v vseh oddelkih na področju raziskav in razvoja zaposlenih približno 360 strokovnjakov, od tega okoli 290 v Sloveniji. V Gorenju načrtujejo krepitev razvojne ekipe s kadri s področja elektronike, interneta stvari, elektrotehnike, strojništva, fizike in sorodnih tehničnih disciplin.

Ena od ključnih aktivnosti s področja raziskav in razvoja v Gorenju je razvoj novih platform izdelkov za ameriški trg. Gre za kuhalne aparate, ki jih bodo sicer izdelovali v novi Hisensovi tovarni v Mehiki, ter pomivalne stroje. Celoten razvoj aparatov in proizvodne tehnologije so zaupali Gorenjevi ekipi.

Strokovno ekipo za to nalogo so v Gorenju sestavili že septembra lani in konceptno fazo končali do letošnjega januarja. Konec junija je tako v Gorenjevi tovarni v Velenju stekla prva proizvodnja pomivalnih strojev blagovne znamke Hisense za ameriški trg. Ekipa, ki razvija kuhalne aparate, pa je zaključila fazo detajliranja, tako da so tudi na tem področju začeli naročati orodja in opremo z daljšimi dobavnimi roki.

Na področju raziskav in razvoja imajo sicer v Gorenju zastavljene ambiciozne načrte. Do konca leta napovedujejo na trgu osem novih izdelkov, sicer pa so njihova prizadevanja osredotočena na tri velike razvojne projekte: novo generacijo vgradnih pečic (izdelki bodo na trgu od marca 2021 dalje), novo generacijo pomivalnih strojev (na trgu konec leta 2021) in novo generacijo izdelkov za ameriški trg (kuhalni aparati na trgu v drugi polovici 2021, pomivalni stroji pa že letos).

Kitajski lastniki Gorenja so sicer aprila letos napovedali odpuščanja v svojem celotnem evropskem delu skupine. Kot so pojasnili takrat, je skupina Hisense Europe zaradi pandemije covida-19 v prvem četrtletju beležila izgubo, ki se bo v drugem četrtletju še poglobila. V Sloveniji so v začetku junija odpovedi iz poslovnih razlogov najprej prejeli zaposleni v družbi Hisense Gorenje Europe, in sicer 46 zaposlenih. Največje odpuščanje pa je vodstvo predvidelo v proizvodni družbi Gorenje, kjer naj bi bilo čez 300 presežnih delavcev. Končno število naj bi bilo znano prihodnji teden.

Junija je medtem Hisense prižgal tudi zeleno luč, da v Velenju znotraj obstoječih proizvodnih prostorov uredijo tovarno televizorjev, ki jo bodo zagnali v začetku prihodnjega leta. Del odpuščenih delavcev bi lahko tako delo našel v novi tovarni, ki bo sicer v lasti skupine Hisens in ne Gorenja.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Več iz istega kraja