Search
Close this search box.

V družbi Kocerod s pomočjo umetne inteligence nad odpadke

Podjetje Kocerod je postavilo mejnik v ravnanju z odpadki v Sloveniji z uvedbo inovativne tehnologije, ki vključuje robota v proces sortiranja odpadkov.

V družbi Kocerod so kot prvi med podjetji za ravnanje z odpadki v Sloveniji integrirali robota v proces sortiranja. S pomočjo umetne inteligence robot zagotavlja učinkovitejši proces in rešuje problem upadanja zanimanja za delo prebiralca odpadkov, s tem pa zagotavlja boljše pogoje za delo. Nova tehnološka pridobitev, hkrati zahteva kader z višjo stopnjo izobrazbe na področju mehatronike.

V sodelovanju z ameriškim podjetjem AMP Robotics so instalacijo robota izvedli konec leta 2023, danes pa že poteka proces učenja robota v smislu prilagajanja na njihove vrste odpadkov, potrebe in možnosti. V prihodnosti načrtujejo instalacijo še enega robotskega sklopa, ki bo v tandemu proces sortiranja večinoma avtomatiziral.

“Umetna inteligenca, ki poganja robota, omogoča zaznavanje in razlikovanje med različnimi vrstami odpadkov z izjemno natančnostjo. To nam omogoča vpogled v sestavo odpadkov in daje moč odkrivanja področij, kjer se ločuje slabše. Tako bomo lahko usmerjali promocijska sredstva in ostale aktivnosti tja, kjer bo to pomembno,” je povedal Samo Cokan iz družbe Kocerod.

Učinkovitost delovanja robota je vezana tudi na kakovost ločevanja odpadkov na izvoru, saj neprimerni materiali motijo proces sortiranja. “Žal opažamo, da se med odpadno embalažo pojavlja preveč neprimernega materiala, zato je ločevanje odpadkov doma, na zbirnih centrih in na ekoloških otokih bistvenega pomena. Tako pozivamo vse uporabnike k pravilnemu ločevanju odpadkov in upoštevanju navodil, je še opozoril Cokan.

Z uvedbo najnovejše tehnologije na področju sortiranja odpadkov se pridružujejo globalnim prizadevanjem za trajnostno ravnanje z odpadki in odgovorno uporabo tehnologije v korist okolja ter skupnosti.

Nov urnik odvoza odpadkov za leto 2024, najdete na spletni strani Kocerod.si ali TUKAJ.

Dogodki

Podjetje Kocerod je postavilo mejnik v ravnanju z odpadki v Sloveniji z uvedbo inovativne tehnologije, ki vključuje robota v proces sortiranja odpadkov.