V društvu Junaki 3. nadstropja veseli ureditve brezplačnega sobivanja starša v bolnišnici z otrokom do 14. leta

V društvu staršev otrok, zdravljenih na hemato-onkološkem oddelku, Junaki 3. nadstopja pozdravljajo rešitev v šestem protikoronskem zakonu, ki daje pravico do nadomestila zaradi sobivanja enega od staršev v zdravstvenem zavodu z bolnim otrokom do 14. leta starosti. Sobivanje v bolnišnici ob bolnem otroku bo tako za večino staršev odslej brezplačno.
baby-1151345_1920

Po trenutno veljavni zakonodaji, in sicer 23. členu zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, morajo starši za sobivanje v zdravstvenem zavodu ob otroku, starem šest let ali več, plačati sami. V društvu Junaki 3. nadstropja, kjer so zbrani starši otrok obolelih za rakom, se zavedajo, da lahko za marsikatero družino to predstavlja velik finančni zalogaj, še posebej, ko otroci zbolijo za težko boleznijo, pri kateri je zdravljenje dolgotrajno.

Kot so navedli v sporočilu za javnost, so v minulih mesecih dali pobudo za spremembo zdravstvene zakonodaje, s katero bi zvišali starostno mejo, do katere bi staršem ob otroku v bolnišnici krilo stroške obvezno zdravstveno zavarovanje. Društvo je pobudo naslovilo na državni zbor, premierja in vlado, vse poslanske skupine ter nekatere župane, problematiko so predstavili v medijih.

Po njihovih navedbah je ozaveščanje obrodilo sadove, naposled se je nekaj poslancev osebno zavzelo za reševanje problema ter vlado pozvalo k rešitvi. Ta je pobudo vključila v šesti protikoronski zakon, ki ga je potrdila pred nekaj dnevi, DZ pa ga bo obravnaval 25. novembra. Po tem predlogu bodo za sobivanje v bolnišnici plačali samo starši otrok, starih 15 let ali več.

V društvu so tega izjemno veseli, saj to po njihovih navedbah pomeni, da njihova prizadevanja niso bila zaman in da jih je politika upoštevala. Zahvalili so se vsem, ki so jih podprli in pripomogli, da bodo odslej starši bolnih otrok imeli eno skrb manj.

Društvo Junaki 3. nadstropja pa bo skladno s svojimi programi pomoči še naprej krilo stroške sobivanja staršem otrok, starih 15 let ali več, ki se zdravijo na hemato-onkološkem oddelku Pediatrične klinike v Ljubljani, so napovedali.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.