Search
Close this search box.

V dravograjski knjižnici se bo predstavilo novoustanovljeno Zgodovinarsko društvo Dravograd

Poznavanje preteklosti za prihodnost - ZDD se predstavi

Novoustanovljeno Zgodovinarsko društvo Dravograd, ki povezuje ljubitelje Dravograda in njegove kulturne dediščine, si je zato zadalo nalogo, da bodo odkrili še neodkrito zgodbo Dravograda, preden utone v pozabo. Svoje načrte bodo s sokrajani in ljubitelji zgodovine delili na okrogli mizi ta četrtek in svoje delo prvič predstavili javnosti. Društvo je nastalo v začetku letošnjega leta, ustanovne člane pa je pri tem vodila želja po ohranitvi dediščine domačega kraja.

“V društvu želimo na enem mestu zbrati ves material, zgodbe, fotografije, zapise in videoposnetke, preden se izgubijo in utonejo v pozabo,” pojasnjuje predsednik društva Artur Švarc in dodaja, da je ogromno tudi nezapisanega ustnega izročila. “Prebivalce Dravograda in okoliških krajev bomo prosili, da svoje pripovedi delijo z nami, da bomo skupaj ustvarili največjo digitalno enciklopedijo Dravograda in njegove zgodovine, ki bo na voljo vsem.”  

Že v prvih mesecih obstoja so zbrali veliko gradiva. Stare fotografije, ki jih prispevajo krajani, shranijo v digitalni obliki, originale pa vrnejo lastnikom, saj se zavedajo, da so to tudi zanje dragoceni spomini. Dokopali so se že tudi do presenetljivih odkritij, ki so članom društva vzpodbuda za nove projekte.

Podrobneje bodo člani društva svoje dosedanje delo in načrte za prihodnost predstavili na okrogli mizi v četrtek, 3. oktobra 2019, ob 18. uri v Knjižnici Dravograd.

Več o društvu najdete TUKAJ.

Poznavanje preteklosti za prihodnost - ZDD se predstavi