Search
Close this search box.

V Dravogradu se je na 19. srečanju Šempetrov družilo 600 udeležencev (FOTO)

Že 19. srečanje Šempetrov je letos potekalo v Dravogradu, kjer so za udeležence pripravili pester kulturno, športno in zabavno obarvan celodnevni program.

V soboto, 1. junija, je potekalo že 19. srečanje Šempetrov. Tudi v Dravogradu imajo Šempeter (na Kronski gori), zato so bili krajani ponovno povabljeni na celodnevno športno-zabavno druženje. Ker je minilo že osem let, so bili tokrat ponovno gostitelji Dravograjčani in so glede na odzive, svojo nalogo opravili odlično.

Občina Dravograd se srečanj udeležuje od leta 2006. Kraji in župnije, ki nosijo ime po svetem Petru, so se začeli srečevati že leta 2000 na pobudo treh Šempetrov – pri Gorici, v Savinjski dolini in Otočca. Postopno so se jim pridružili še Piran, Bistrica ob Sotli, Pivka, San Pietro di Natisone (Špeter Slovenov) v Beneški Sloveniji in koroški Sv. Peter na Kronski gori. Za to gre zahvala harmonikarjem Šempetrskega šopka, ki so s svojim imenom pritegnili pozornost in opozorili druge, da imajo tudi v Dravogradu Šempeter.

FOTO: Franci Kotnik

Tako se je začelo sodelovanje, ki je preraslo v podpis sporazuma, da Občina Dravograd pristopi kot enakovreden partner in seveda s tem tudi kot organizator srečanj. Vsako leto srečanje poteka prvo soboto v juniju v že vnaprej določenem kraju. Glas o uspešnih in vedno zanimivih srečanjih je šel tudi do naših severnih sosedov in morda se jim na dogodkih kmalu pridruži še Šentpeter iz Roža v Avstriji.

FOTO: Franci Kotnik

Vsakega srečanja se navadno udeleži približno 600 udeležencev in prav toliko se jih je medsebojno družilo, tekmovalo in zabavalo tudi tokrat v Dravogradu in Šentjanžu. Kot je zdaj že navada, so vse povabljene najprej pogostili pri cerkvi Sv. Petra na Kronski gori. Tam so udeleženci srečanja lahko pokusili dobrote izpod spretnih rok aktiva kmečkih žena, lokalnih ponudnikov in domačinov. Sledil je krajši kulturni program, v katerem so sodelovali Šempetrski šopek, Pihalni orkester Šentjanž, MoPZ Šempetrski pavri in MoPZ Štefan Goršek Čaki. Tam se je s himno Šempetranov tudi uradno začelo druženje, po kosilu (ki ga je odlično skuhal Joži s sodelavci Dravita) pa je že bil čas za športne aktivnosti.

FOTO: Franci Kotnik

Tisti, ki niso sodelovali pri športnih igrah, so imeli organiziran izlet do kmetije Klančnik ter pohod in ogled Dvorca Bukovje. Gasilci in lovci pa so se podružili z domačini iz PGD Dravograd in Šentjanž ter LD Bukovje. Po večerji je sledil program s podelitvijo pokalov, za zabavo so poskrbeli Ansambel Zeme, Dominik Zeme Pečnik in Trio Rudija Breznika. Predali so tudi zastavico organizatorju naslednjega srečanja, jubilejno 20. bo potekalo v Savinjski dolini.

Tokrat so se organizatorji posebej potrudili s športnimi disciplinami, saj so Šempetrani tekmovali kar v osmih: malem nogometu, odbojki na mivki, balinanju, pikadu, lokostrelstvu, kegljanju, šahu in namiznem tenisu. Dravograd je imel ekipe v vseh športih, pri vseh so se izkazali z uvrstitvami.

FOTO: Franci Kotnik

Najboljši so bili v lokostrelstvu, šahu in kegljanju, v nogometu so bili 2., v odbojki, balinanju, pikadu in namiznem tenisu so zasedli 4. mesto. V skupnem seštevku športnih tekmovanj so zmagali Dravograjčani, drugi so bili Šempeter pri Gorici – Vrtojba, tretji pa Šempeter v Savinjski dolini. Tekmovanja so potekala brezhibno, za kar gre zahvala vodjem tekmovanj in vsem sodelujočim. Seveda so vsi športne igre vzeli za zabavo, kot dodatek k druženju Šempetranov, med katerimi so se v teh letih spletle tudi trdne prijateljske vezi.

Besedilo: Katja Čevnik

Dogodki

Že 19. srečanje Šempetrov je letos potekalo v Dravogradu, kjer so za udeležence pripravili pester kulturno, športno in zabavno obarvan celodnevni program.