Search
Close this search box.

V Dravogradu potrdili 250 tisoč evrov težak paket ukrepov

Svetniki Občine Dravograd so na dopisni seji potrdili paket ukrepov za pomoč občanom in podjetjem v času epidemije novega koronavirusa. Med drugim so zamrznili cene komunalnih storitev in vsem zavezancem za deset odstotkov znižali nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča. Sprejeti ukrepi so za obdobje do konca junija ocenjeni na 250.000 evrov.

Tako kot druge koroške občine je tudi Občina Dravograd doslej že izvajala več ukrepov za pomoč občanom, še dodatno pa bo občanom in gospodarstvu pomagala na podlagi sklepov, ki so jih občinski svetniki skoraj soglasno potrdili na dopisni seji, ki je potekala v četrtek in petek.

Ukrepi veljajo do preklica, razen v primeru znižanja nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, pri katerem gre za enkratno znižanje za letos, je za STA pojasnil podžupan Občine Dravograd Anton Preksavec. Na občini za zdaj paket ukrepov ocenjujejo na okoli 250.000 evrov do konca junija.

Sredstva bo občina zagotovila deloma iz povračil države skladno s sprejetimi zakoni zaradi epidemije, nekaj bo občina privarčevala, saj se v tem času denimo ne izvajajo prevozi otrok v šole, nekaj sredstev pa bo zagotovila s prerazporeditvami znotraj občinskega proračuna, je povedal podžupan.

Potrjen paket ukrepov med drugim zajema oprostitev najemnin najemnikom v podjetniškem inkubatorju, če prostorov ne koristijo, nakup 3500 pralnih mask za vsa gospodinjstva, ki so jih v glavnem že razdelili, in nakup dodatne opreme za civilno zaščito, gasilce in Rdeči križ.

Paket ukrepov zajema tudi omenjeno zamrznitev cen storitev Javnega komunalnega podjetja Dravograd od 1. aprila in višje subvencije omrežnine za obvezne gospodarske javne službe varstva okolja za letos. To v praksi pomeni okoli devet evrov nižjo povprečno položnico za vse komunalne storitve ob upoštevanju zamrznitve cene in povečane subvencije, je pojasnil podžupan.

Za ukrepa, vezana na znižano nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča in na komunalne storitve, so se v Dravogradu odločili kljub temu, da je svet koroške regije, ki ga sestavljajo župani, v četrtek prek videokonference v poskusu poenotenja ukrepov v regiji sprejel sklep, da koroške občine ne bodo pristopile k subvencijam cen komunalnih storitev in zniževanju nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča.

V videokonferenci koroških županov, ki bodo odslej potekale predvidoma vsak četrtek, sicer županja Občine Dravograd Marijana Cigala ni sodelovala.

“Pri nas smo se za sprejetje takšnih ukrepov odločili zato, da gremo nasproti našim podjetnikom in občanom,” je za STA pojasnil Preksavec, ki tudi meni, da so v nekaterih usmeritvah občine v regiji lahko enotne, kljub vsemu pa obstajajo razlike med njimi.

V Občini Dravograd imajo po zadnjih podatkih štaba civilne zaščite sedem potrjenih okužb z novim koronavirusom. Kot je že povedal podžupan, so dnevno v navezi s Koroškim domom starostnikov v Črnečah, kjer so razmere stabilne. V domu nimajo nobene potrjene okužbe z novim koronavirusom.

Dogodki