V Dravogradu krajani izglasovali manjša vlaganja v urbano opremo in igrišča ter v sprehajališče za pse

Potem ko so v Občini Dravograd letos poskusno 100.000 evrov namenili krajevnim skupnostim na način, da so krajani sami izbrali projekte, za katere so namenili prejeta sredstva, so se občinski svetniki enako odločili tudi za prihodnje leto. Za letos so krajani izglasovali manjša vlaganja v urbano opremo in igrišča ter v sprehajališče za pse.
Dravograd

Občino Dravograd sestavlja pet krajevnih skupnosti, ki so v okviru zastavljenega participativnega proračuna sredstva prejele glede na število prebivalcev.

Preberite tudi: Sto let koroškega plebiscita: V Libeličah bodo praznovali čez dve leti (reportaža)

Iz letošnjega proračuna Občine Dravograd, ki na odhodkovni strani predvideva 13 milijonov evrov, so tako krajevne skupnosti Črneče, Libeliče in Trbonje prejele po 15.000 evrov, krajevna skupnost Šentjanž pri Dravogradu je prejela 25.000 evrov, največja krajevna skupnost Dravograd pa 30.000 evrov.

Posamezne krajevne skupnosti so s pomočjo krajanov oblikovale predloge za projekte, nato je skladnost projektnih predlogov s cilji in zmožnostmi občine preučila posebna komisija, kasneje pa so o dokončnih projektnih predlogih na glasovanju odločali člani posamezne krajevne skupnosti, ki so do dneva glasovanja o predlogih dopolnili 15 let. Izglasovani projektni predlogi so bili nato umeščeni v proračun občine za letos.

Krajani so izglasovali več manjših nakupov in projektov, ki nekateri še potekajo. Tako so se v Dravogradu krajani med drugim odločili za ureditev igrišča na Meži, sprehajališča za pse pri Traberku in pešpoti Robindvor-Podgrad, je za STA povedala županja Občine Dravograd Marijana Cigala. V Libeličah pa bodo denimo s pridobljenimi sredstvi zgradili nov objekt pri igrišču.

Ker je bilo takšno soodločanje o porabi dela proračunskih sredstev dobro sprejeto med občani, so se na občini odločili s tako zastavljenim proračunom nadaljevati. Občinski svetniki so na seji minuli teden podprli začetek postopkov za participativni proračun tudi za leto 2021, na krajevnih skupnostih pa je, da v prihodnjih tednih določijo projekte. Tudi prihodnje leto jim bo občina za to namenila skupno 100.000 evrov.

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.