Search
Close this search box.

V Dravogradu brez upoštevanja gospodarstva škode za več kot deset milijonov evrov

V občini Dravograd je po grobi oceni za več kot deset milijonov evrov škode na infrastrukturi in stanovanjskih objektih, tu pa ni vključena škoda v gospodarstvu, je povedal župan Anton Preksavec. V občini s strahom zrejo v jesen zaradi možnosti novih poplav, se pa veselijo skorajšnjega odprtja mostu v Otiškem Vrhu.

Postavitev montažnega mostu čez reko Mislinjo v Otiškem Vrhu, ki bo omogočal dvosmerni promet med Dravogradom in Slovenj Gradcem, bodo delavci podjetja Voc Celje, če bo šlo vse po načrtih, zaključili v četrtek, tako da bo promet čez most stekel ta konec tedna. To je ob robu obiska ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušek v ponedeljek povedal svetovalec uprave družbe Voc Celje za tehnično področje in vodja poslovne enote Voc Koroška Iztok Černoša.

Dejal je tudi, da se stanje na koroških državnih cestah po ujmi bistveno izboljšuje, da zagotavljajo prevoznost povsod, a z delnimi zaporami in nekaterimi omejitvami. Hkrati z nujnimi sanacijskimi deli že popisujejo škodo na infrastrukturi in delajo projekte.

“Fantje delajo s polno paro, nedelje so prosti, drugače pa delamo vse dni v tednu, da čim prej saniramo vse in vzpostavimo ceste tudi za dvosmerno prevoznost,” je dejal Černoša. Mehanizacijo in delovno silo sproti dopolnjujejo, kjer je to potrebno. S svojo mehanizacijo so sicer priskočili tudi na pomoč občinskim civilnim zaščitam v Mežiški dolini, je povedal.

Skupno se na državni cestni infrastrukturi trenutno postavljajo štirje montažni mostovi, je v ponedeljek povedala ministrica Bratušek. Poleg omenjenega v Otiškem Vrhu še po eden v Domžalah, pri Dolu pri Ljubljani in pri Stahovici. Ponekod postavljajo skupaj dva mostova za dvosmerni promet, ponekod pa enega in bo promet enosmeren.

Skorajšnjega odprtja montažnega mostu v Otiškem Vrhu se veseli dravograjski župan Preksavec, ki pa je za vzporedni kolesarski most, ki ga je narasla reka prav tako uničila, povedal, da ga bo treba podreti. Računa, da bodo kolesarsko pot lahko umestili na novi most, ko bo ta enkrat spet zgrajen čez reko Mislinjo.

Trenutno promet od Dravograda proti Slovenj Gradcu poteka čez industrijsko cono Otiški Vrh, kjer je promet omejen na vozila do teže 7,5 tone. Prav v tamkajšnji industrijski coni, ki jo občina deloma tudi na novo ureja, je sicer nedavna ujma povzročila ogromno škode, tam je še vedno ogromno materiala.

“Škoda bo enormna, verjamem, da bo tudi država stala ob strani gospodarstvu, da se bodo čim prej postavili na noge,” je dejal Preksavec. Sicer pa je ocenil, da je bilo v občini več kot 10 milijonov evrov škode na infrastrukturi in stanovanjskih objektov, tu pa ni všteta gospodarska škoda, ki bo še veliko večja.

Poleg številnih plazov v dravograjski občini, zaradi katerih je še vedno evakuiranih 35 občanov in neprevoznih nekaj cest, župan kot velik trenutni problem izpostavlja neočiščene vodotoke.

“Dnevno opozarjamo pristojne, da pristopijo k delu. Če zadeve ne bodo vzeli skrajno resno, bo občina skladno z zakonskimi možnostmi sama pričela z nujnimi interventnimi deli in izstavila račun koncesionarju. Jesen je pred vrati. Ni časa za študije!” je oster župan.

Izpostavil je tudi, da so se suhe kamnite zložbe na rečnih bregovih v tej ujmi pokazale kot neustrezne, saj so vse podrte ali poškodovane, zato je po njegovem nujna betonska gradnja. “S tako ranjenimi brežinami vseh rek s strahom zremo v jesen,” je dejal župan.

Dogodki

V občini Dravograd je po grobi oceni za več kot deset milijonov evrov škode na infrastrukturi in stanovanjskih objektih, tu pa ni vključena škoda v gospodarstvu, je povedal župan Anton Preksavec. V občini s strahom zrejo v jesen zaradi možnosti novih poplav, se pa veselijo skorajšnjega odprtja mostu v Otiškem Vrhu.