V domovih za starejše postopna normalizacija življenja

Epidemiološka situacija se v domovih za starejše umirja. Domove spodbujajo k postopni normalizaciji življenja, a se obenem pripravljajo na morebiten tretji val, je na današnji novinarski konferenci povedal minister za delo Janez Cigler Kralj. Pozornost namenjajo predvsem duševnemu zdravju stanovalcev in prostorskim stikam. Zaključili so razpis za podelitev koncesij domovom.
dom na fari 2

Minister je predstavil epidemiološko sliko in ukrepe preprečevanja širjenja virusa v socialnovarstvenih zavodih. V domovih za starejše so v zadnjem tednu zabeležili 23 novih okužb med stanovalci. 5. februarja je bilo v domovih evidentiranih skupaj še 213 pozitivnih primerov stanovalcev, še 15. decembra lani pa je bila številka več kot 10-krat višja, saj je znašala 2233.

Tudi v varstveno delovnih centrih in zavodih za usposabljanje v institucionalnem varstvu se razmere izboljšujejo. V 34 varstveno delovnih centrih in zavodih za usposabljanje v institucionalnem varstvu je okuženih 27 uporabnikov in 19 zaposlenih. “To je dober in spodbuden podatek,” je povedal Cigler Kralj.

Po ocenah ministrstva je trenutno zaščitenih okoli 70 odstotkov zaposlenih v zavodih s področja institucionalnega varstva, v kar je vštetih 2062 zaposlenih, ki so prejeli oba odmerka cepiva, 1221 zaposlenih s prvim odmerkom, kot tudi 4.310 zaposlenih, ki so covid-19 že preboleli.

Ob tem je Cigler Kralj poudaril, da tudi logistika v zvezi s cepljenjem poteka brez večjih težav. V februarju se bodo predvidoma lahko cepili vsi, ki so kasneje izrazili interes za cepljenje, in stanovalci, ki so na novo prišli v dom. Za cepljenje pa se odločajo tudi novi zaposleni, je še dejal.

Nespremenjeni pa ostajajo nekateri preventivni ukrepi, v domovih se nadaljujejo redna testiranja zaposlenih in stanovalcev s hitrimi testi.

A se v domovih spodbuja tudi čim večja in čim bolj kakovostna normalizacija življenja. Vodstva prilagajajo možnosti izhodov in obiskov epidemiološki situaciji v lokalnih okoljih, je navedel minister. Domovi pa sprejemajo tudi nove stanovalce. Januarja so sprejeli 787 novih oskrbovancev. Za primerjavo: v letu 2019 je bilo izvedenih skupaj 6.363 novih sprejemov, v letu 2020 pa 5.313.

Se pa v domovih za starejše pripravljajo tudi na morebitni tretji val epidemije. Tako bodo med drugim dopolnili krizne načrte, izpeljali nova usposabljanja zaposlenih in se pripravili na izvajanje ukrepov. Posebno pozornost pa bodo domovi namenili obvladovanju težav v duševnem zdravju. S prostovoljci in strokovnjaki bodo okrepili podporo starejšim predvsem pri preprečevanju osamljenosti.

Prizadevajo si, da bi okrepili kader, predvsem fizioterapevte, delovne terapevte in kineziologe, ki lahko pomagajo uporabnikom pri ohranjanju telesnih in miselnih sposobnosti.

V tem tednu so na ministrstvu zaključili javni razpis za podelitev koncesij za institucionalno varstvo starejših. Kot je navedel minister, so prejeli 21 ponudb, 18 jih je bilo popolnih. “Zagotovili smo 1280 novih mest za institucionalno varstvo starejših,” je dejal. Dodal je še, da so v proračunu za gradnjo domov za starejše namenili 30 milijonov evrov. Prizadevali pa si bodo tudi za pridobitev evropskih sredstev.

VIR: STA, Vlada RS

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije