V Doliču se ob praznovanju praznika vaške skupnosti obeta pestro dogajanje za vse generacije

Apnen’ca 2021 je praznovanje praznika Vaške skupnosti Dolič. Je tradicionalna prireditev, ki jo vaška skupnost prireja že kar celih 20 let.
apneca
Apnen'ca

Kurjenje apnence bo letos trajalo od srede, 25. 8. 2021 do nedelje, 29. 8. 2021. Letos bo zaradi preprečevanja širjenja korona virusa praznovanje malce okrnjeno in bo javna prireditev potekala le v petek, 27. 8. 2021 s pričetkom ob 19. uri. 

Tako je bilo na prireditvi leta 2016

Potekal bo slavnostni prižig apnence s krajšim kulturnim programom. Za vse obiskovalce bo na voljo brezplačna malica. Po kulturnem programu pa bo sledilo še potopisno predavanje “RAJSKI MALDIVI”. V soboto bo potekal tudi pohod Vaške skupnosti Dolič, v nedeljo pa apnenčkove delavnice za najmlajše.

Prireditveni prostor bo pokrit, vstop pa bo dovoljen ob upoštevanju pogoja PCT.

PROGRAM PRIREDITEV

PETEK, 27. 8. 2021
19:00 – 20:30 – SLAVNOSTNI PRIŽIG S KULTURNIM PROGRAMOM
20:30 – 22:00 – POTOPISNO PREDAVANJE “RAJSKI MALDIVI”

SOBOTA, 28. 8. 2021
8:00 – POHOD VAŠKE SKUPNOSTI DOLIČ

NEDELJA, 29. 8. 2021
10:00 – APNENČKOVE DELAVNICE

Vsako leto vaška skupnost Dolič ob prazniku ponazori pridobivanje apna kot so ga pridobivali v starih časih in s tem ohranja stare navade in običaje.

Pridobivanje apna je bilo zaradi velike količine apnenca in prisotnosti lesa za kurivo ena izmed dejavnosti, s katerimi si je prebivalstvo služilo denar. Apnenec so zložili v posebno peč, imenovano apnenica, in nato zakurili. Pri tem se je iz apnenca sproščal ogljikov dioksid in nastajalo je žgano apno – kalcijev oksid (CaO). Ko je bil apnenec dovolj ožgan, so apnenico ohlajali nekaj dni. Žgano apno se je nato dalo v vodo, kjer je nastajalo gašeno apno – kalcijev hidroksid (Ca(OH)2).

Vir: Občina Mislinja

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.