Search
Close this search box.

V Dani AFC program presežnih delavcev pripravljajo za sto oseb, a upajo na manj odpuščanj

Zaradi zastoja v avtomobilski industriji in posledičnega upada naročil v slovenjgraškem podjetju Dani AFC, kjer imajo 304 zaposlene, pripravljajo program presežnih delavcev za sto oseb. A direktor podjetja Jožef Horvat upa, da bo odpuščanj manj. Znotraj podjetja iščejo možnosti reorganizacije, pridobili so tudi posel izven avtomobilske industrije.

“Kriza s čipi in vsem ostalim vpliva tudi na nas. Trenutno imamo na zalogi veliko narejenega materiala, ki pa ne gre iz podjetja, saj ga noben kupec ne jemlje,” je za STA razmere opisal direktor podjetja Dani AFC, ki je v italijanski lasti, Jožef Horvat.

Primarna dejavnost podjetja sta krojenje in obdelava odkrojkov usnjenih sedežnih prevlek za avtomobile višjega cenovnega razreda. A podjetje je zaradi razmer v avtomobilski industriji vnovič na udaru.

Zaradi tega v letošnjem letu nismo dodatno zaposlovali, niti nismo podaljševali pogodb zaposlenim, ki so imeli sklenjene pogodbe za določen čas. Nekaj zaposlenim smo bili tudi primorani odpovedati pogodbe, sklenjene za nedoločen čas,” je pojasnil Horvat. Okoli 50 zaposlenih so namreč v podjetju odpustili že spomladi letos.

Trenutno zaposleni, med katerimi je večji del žensk, zaradi upada naročil že koristijo letni dopust, viške ur oz. so jih napotili na čakanje na delo doma.

V prihodnje pričakujemo zmanjšanje števila zaposlenih v proizvodnji, zaradi novih projektov, ki se nam obetajo, pa bomo izvedli tudi notranjo reorganizacijo in del zaposlenih preusmerili v šivalnico,” je povedal Horvat.

Skupaj z lastniki – podjetje je v lasti italijanske skupine Dani, ki tudi dobavlja usnje slovenjgraški družbi – so namreč pridobili šiviljski posel za pohištveno industrijo, s čimer zagotavljajo nadaljnje delo za okoli 20 zaposlenih, načrtujejo pa, da bi pozneje zaposlili tudi več oseb. Pri tem jim prav pridejo tudi šivalni stroji, ki so jih odkupili iz stečaja Preventa.

Hkrati po Horvatovih besedah iščejo tudi druge možnosti dela za zaposlene. Direktor ob tem opozarja, da so razmere na svetovnem trgu še naprej negotove.

Zaposleni so doslej redno prejemali plače, nazadnje v četrtek, je povedal. Sicer pa glede na zakonsko predvidene postopke predvideva, da bodo prve odpovedi presežnim delavcem razdelili v roku enega meseca.

“Program presežnih delavcev pripravljamo za sto ljudi, upam pa, da bo tega veliko manj,” je dejal Horvat in izpostavil še problematiko dolgotrajnih bolniških odsotnosti, pa tudi invalidov, kar vse vpliva na organizacijo dela v podjetju.

S pripravo programa presežnih delavcev je vodstvo podjetja seznanilo tudi sindikalne predstavnike Konfederacije slovenskih sindikatov (KSS) in Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, a nobeden od teh sindikatov v podjetju ni reprezentativen.

Podpredsednik KSS David Ažnoh je v četrtek za STA izpostavil, da okoli 84 odstotkov zaposlenih v podjetju predstavljajo ženske in da bi pri 34 delavcih lahko z dokupom let uredili mehak način odpuščanja, saj so pred upokojitvijo. Povedal je še, da so vodstvo podjetja opozorili na nekatere domnevno sporne kriterije za odpuščanje.

Dani AFC je drugo koroško podjetje, vezano na avtomobilsko industrijo, kjer so letos napovedali večja odpuščanja. Marca letos so ameriški lastniki slovenjgraškega obrata Adient sporočili, da bodo do maja prihodnje leto zaprli obrat s 430 zaposlenimi. Trenutno v podjetju dela še slaba polovica od teh zaposlenih, večji del preostalih bo odpovedi dobil do konca letošnjega leta.

Dogodki

Zaradi zastoja v avtomobilski industriji in posledičnega upada naročil v slovenjgraškem podjetju Dani AFC, kjer imajo 304 zaposlene, pripravljajo program presežnih delavcev za sto oseb. A direktor podjetja Jožef Horvat upa, da bo odpuščanj manj. Znotraj podjetja iščejo možnosti reorganizacije, pridobili so tudi posel izven avtomobilske industrije.