V CUDV Črna okoli petina zaposlenih izrazila interes za cepljenje proti covidu-19, cepivo pričakujejo v naslednjih dneh

V Sloveniji se je začelo prostovoljno cepljenje proti covidu-19. Med prvimi so bili cepljeni stanovalci domov za starejše, z manjšim delom odmerkov prve pošiljke cepiva pa so oz. še bodo cepili najbolj izpostavljene zaposlene v zdravstvu in domovih. Cepivo pa v naslednjih dneh pričakujejo tudi CUDV Črna na Koroškem.
cudv 2

Tudi v CUDV Črna na Koroškem, kjer se po besedah direktorice Dalje Pečovnik, občasno še pojavljajo posamezne okužbe med zaposlenimi in posledično tudi pri posameznih uporabnikih, “saj je epidemiološka slika v okolju še vedno neugodna”, pričakujejo, da bodo lahko kmalu začeli s cepljenjem proti covidu-19.

CUDV Črna skupaj z dislociranimi enotami in dnevnimi centri skrbi za okoli 300 oseb z motnjami v duševnem razvoju in ima okoli 250 zaposlenih.

“V prihodnjih dneh pričakujemo cepivo za preventivno zaščito pred okužbo z nepredvidljivim virusom SARS-CoV-2, zato že intenzivno pridobivamo soglasja uporabnikov in zaposlenih ter pripravljamo sezname cepljenja. Med osebjem je trenutno izjavljenih za cepljenje približno ena petina zaposlenih, za uporabnike upam, da jih bomo lahko cepili večino oz. vsaj dobro polovico, da bomo s tem zagotovili ustrezno zaščito pred boleznijo za vse uporabnike in zaposlene, kar nam bo omogočalo tudi organizacijo normalnega dela in življenja v prihodnjih mesecih,” je za Koroške Novice pojasnila direktorica.

“Seveda pa je v veliki meri odločitev na svojcih in skrbnikih, ki lahko informacije o celjenju pridobijo na NIJZ in v zdravstveni službi CUDV Črna.” Iskreno upam, da se bo interes v prihodnjih dneh še povečal, saj je cepljenje trenutno lahko edina rešitev za zamejitev epidemije in kot zagotavlja stroka, je cepivo dovolj varno,” je še dodala.

“Na ta način bi lahko pričeli v začetku meseca januarja tudi v CUDV Črna sproščati ukrepe in sprejemati uporabnike na delo v delavnice Varstveno delovnih centrov ter bi lahko tudi bolj sproščeno vrnili otroke in mladostnike s posebnimi potrebami v program vzgoje in izobraževanja, kar ocenjujem, kot nujno potrebno. A dokler so tveganja v okolju prisotna še v tako veliki meri in ne vemo, kaj prinašajo s seboj praznični dnevi, je potrebno pripraviti ustrezne ocene tveganja in dobro premisliti o morebitnih posledicah, je pojasnila Pečovnik.

“V CUDV Črna je od prvih okužb v mesecu septembru preteklo že tri mesece, kar lahko pomeni, po nekaterih smernicah epidemiološke stroke, ponovno možnost za okužbo pri istih osebah”, je spomnila. “Seveda upamo, da temu ne bo tako in da bomo cepivo pravočasno prejeli ter s tem preprečili ponovni večji val okužb,” je sklenila Dalja Pečovnik.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.