Search
Close this search box.

V CUDV Črna danes brez novih okužb, jutri začnejo s kontrolnimi odvzemi brisov

V Centru za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Črna na Koroškem, ki je trenutno eno največjih žarišč okužb z novim koronavirusom pri nas, se danes število okuženih ni povečalo. Doslej so tako okužbo potrdili pri 45 uporabnikih in 15 zaposlenih. V rdeči coni v CŠOD Peca trenutno biva 41 uporabnikov, štirje ostajajo v UKC Ljubljana.

V osrednji stavbi CUDV v Črni na Koroškem je trenutno okoli 120 uporabnikov, pri katerih bodo v sredo začeli s kontrolnimi odvzemi brisov za preverjanje prisotnosti okužbe, ki jih bodo jemali do konca tedna. Brise bodo odvzeli tudi vsem zaposlenim. Izven predvidenih kontrolnih preverjanj brise uporabnikom sicer jemljejo v vseh primerih, ko zaznajo sum na okužbo z novim koronavirusom, je za STA pojasnila direktorica CUDV Črna Dalja Pečovnik.

Za okužene uporabnike so vzpostavili rdečo cono v Centru šolskih in obšolskih dejavnosti (CŠOD) Peca nad Mežico, kjer trenutno biva 41 uporabnikov. Zanje v dveh 12-urnih turnusih skrbita dve skupini zaposlenih. V centru Peca bi lahko sicer bivalo do 50 uporabnikov, je pojasnila Pečovnikova, črnjanski hotel, kjer so bili uporabniki začasno nameščeni, pa je trenutno prazen, a lahko te prostore CUDV po potrebi uporablja tudi v prihodnje.

Razmere v CUDV Črna vse od prve potrjene okužbe spremljata ministrstvi za delo ter za zdravje. Kot so za STA pojasnili na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, so v sodelovanju z ministrstvom za zdravje CUDV Črna ponudili takojšnjo pomoč članov regijskega tima za območje ravenske enote Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije ter dodatno strokovno pomoč za svetovanje v zvezi s postavitvijo con in dodatno izobraževanje kadra v zvezi z uporabo osebne zaščitne opreme.

Ker se je na sestanku v petek zvečer, ki je potekal prek video povezave, pokazala potreba po nujni zagotovitvi nove lokacije za rdečo cono, so na ministrstvu za delo pričeli z dogovori o novi lokaciji. Minister Janez Cigler Kralj se je z ministrico za šolstvo Simono Kustec dogovoril za možnost uporabe CŠOD Peca v Mežici,” so pojasnili na ministrstvu za delo.

Stekli so ogledi in ocene primernosti, v soboto sta nato v CUDV Črna prišli dve predstavnici ministrstev za delo ter za zdravje in skupaj z vodstvom so med drugim naredili načrt za preselitev okuženih v rdečo cono.

“Aktivnosti v CUDV Črna potekajo po dogovorih, ob stalni strokovni podpori predstavnikov s področja zdravstva in sodelavcev na našem ministrstvu. Trenutno pomagamo iskati tudi dodatni kader za pomoč CUDV Črna, so še navedli na ministrstvu za delo.

Ob tem so izpostavili še, da v petem svežnju protikoronske zakonodaje predlagajo uvedbo dodatka za neposredno delo z uporabniki pri izvajalcih socialnovarstvenih storitev v sivih in rdečih conah, in sicer v višini 30 odstotkov urne postavke osnovne plače zaposlenega.

Pečovnikova pa je povedala še, da se dogovarjajo za kadrovsko pomoč z drugimi podobnimi ustanovami, ki že imajo pripravljene ekipe, ki bi lahko priskočile na pomoč, a morajo prej zadeve še pravno-formalno urediti. “Ta možnost se odpira v petem protikoronskem paketu,” je dodala Pečovnikova.

Nekaj zaposlenih iz CUDV Črna, ki so bile med prvimi v odrejeni karanteni, se je sicer medtem že vrnilo. Prvo okužbo pri zaposleni so v CUDV Črna potrdili v nedeljo, 20. septembra.

Dogodki

V Centru za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Črna na Koroškem, ki je trenutno eno največjih žarišč okužb z novim koronavirusom pri nas, se danes število okuženih ni povečalo. Doslej so tako okužbo potrdili pri 45 uporabnikih in 15 zaposlenih. V rdeči coni v CŠOD Peca trenutno biva 41 uporabnikov, štirje ostajajo v UKC Ljubljana.