Search
Close this search box.

V Črni že vzpostavljena tehnična pisarna, kmalu v njej tudi ekipe

Tehnična pisarna v Črni na Koroškem, ki bo v pomoč občinam in prebivalstvu pri sanaciji po avgustovski ujmi, je formalno že operativna, je ob današnjem obisku v Črni povedal vodja državne tehnične pisarne Blaž Dolinšek. Prihodnji teden jo bodo tehnično opremili, nato v njej že pričakujejo stalno ekipo.

V Črni na Koroškem si je Dolinšek danes v stavbi občine ogledal ponujene prostore, v katerih bo delovala državna tehnična pisarna. Nato sta si z županjo Občine Črna na Koroškem Romano Lesjak ogledala tudi najbolj perečo problematiko v občini po ujmi, da bodo lahko prihodnji teden že ustrezno sestavili ekipe in se prilagodili trenutnim potrebam, je Dolinšek povedal v izjavi za medije.

V pisarni v Črni bo po njegovih besedah nekaj stalno zaposlenih, približno dva do trije, nato pa bodo v njej delovale ekipe, ki bodo velike glede na potrebe in glede na aktivnosti, ki se bodo dogajale. Tako bodo v pisarni najprej projektanti in nato vse ostale potrebne službe ter tudi nadzorniki.

“Imamo svoj kader. Ko pa se bo pisarna dopolnjevala glede na potrebe, bomo poskušali tudi čim več lokalnih strokovnjakov vključevati. Je pa problem, da je v Sloveniji zaradi konjunkture v gradbeništvu kriza za kadre. Ampak so, se dobijo,” je dodal.

Iz pisarne v Črni bodo oskrbovali tudi druge občine na Koroškem in mogoče še v Šaleški dolini. Občine bodo morale na podlagi ocenjene škode narediti prioritetni program obnove, nato pa jim bo tehnična pisarna na podlagi tega programa nudila tehnično pomoč, je pojasnil. “To pomeni, da jim pripravimo vse, kar potrebujejo za projektiranje, in potem za celoten inženiring, če bodo tako hotele,” je dodal.

Glede v ujmi oškodovanih posameznikov pa je Dolinšek pojasnil, da jih bodo prav tako začeli obravnavati po prioriteti. Najprej tiste, ki so razseljeni oz. brez hiš, nato ostale oškodovane. “Predvsem bomo mi vabili oškodovance, ne da bodo oškodovanci iskali nas. Se bomo trudili v tej smeri,” je dejal. Tehnična pisarna bo po njegovih besedah pomoč nudila tudi pri pripravi vloge za povrnitev stroškov sanacije.

Županja Občine Črna na Koroškem Romana Lesjak je v izjavi za medije izrazila zadovoljstvo, da jim je uspelo pridobiti tehnično pisarno v kraj. “Od pisarne vsekakor pričakujemo veliko pomoč pri sanaciji oz. obnovi našega kraja, predvsem pa, da bo ta obnova potekala strokovno in pod nekim nadzorom,” je dejala.

“Zdi se mi, da bomo začeli kar tam, kjer je najhuje, torej pri cestah. Ker želimo v zaselke vzpostaviti takšne cestne povezave, da bo varno,” je glede prvih nalog za pisarno navedla županja. Izpostavila je tudi pričakovanje, da bodo sodelovali tudi z vodarji, ker si v Črni želijo, da se tudi obnova v strugah vodotokov dela na način, da bo zagotavljala čim večjo varnost za ljudi in za kraj.

Vodja državne tehnične pisarne Dolinšek je povedal še, da četudi doslej ni bilo še tehnične pisarne na terenu, so za občine opravili naloge, za katere so se te obrnile na pisarno.

V Črni so pisarno vzpostavili predvsem zato, da so bližje terenu. Po pričakovanjih bo v prihodnjih dneh odprta še ena v Savinjski dolini, kjer lokacija še ni znana, ena pisarna pa bo centralna v Ljubljani in bo pokrivala osrednji del Slovenije in območje Kamnika oz. Gorenjsko.

Glede intervencijskih stroškov po avgustovski ujmi pa je županja Črne danes povedala, da so oddali prvi in drugi zahtevek v skupnem znesku okoli sedem milijonov evrov in da prva sredstva na računu občine pričakuje v torek. Ponovila je, da občina trenutno nima sredstev za poplačilo izvajalcev.

Za dela, opravljena v septembru, je vnovič izrazila pričakovanje, da bodo zahtevke lahko oddali in da to ne bo šlo iz sredstev sanacije, ampak intervencije, ker ta po njenih besedah še vedno poteka.

Medtem v oktobru pričakujejo postavitev še dveh mostov, obeh v Žerjavu. Most, ga bodo dobili s Švedske, bodo postavljali konec prihodnjega tedna, most iz Italije pa predvidoma konec meseca. Še en most bi potrebovali na območju Javorskega potoka.

Dogodki

Tehnična pisarna v Črni na Koroškem, ki bo v pomoč občinam in prebivalstvu pri sanaciji po avgustovski ujmi, je formalno že operativna, je ob današnjem obisku v Črni povedal vodja državne tehnične pisarne Blaž Dolinšek. Prihodnji teden jo bodo tehnično opremili, nato v njej že pričakujejo stalno ekipo.