Search
Close this search box.

V Črni vrtec med najdražjimi na Koroškem, županja kljub temu meni, da občina upravičeno nosi naziv “Mladim prijazna občina”

V uredništvo smo prejeli vprašanje, zakaj je vrtec v Črni na Koroškem med najdražjimi na Koroškem, hkrati pa je občina Črna družinam prijazna občina. Za odgovor smo se obrnili na županjo mag. Romano Lesjak ter ravnatelja Osnovne šole Črna na Koroškem Mitjo Pranjiča.

Županja je pojasnila, da ceno vrtca računa osnovna šola, ki tudi predlaga ceno v potrditev občinskemu svetu. “Sama pa vam lahko povem, da občina plačuje povprečno 75 % ekonomske cene, tako, da starši plačujejo le 25 % ekonomske cene,” je ob tem dodala in razložila, da imajo dva vrtca, v Črni in Žerjavu, skupine otrok pa niso polne, kar seveda vpliva na ceno.

Ob tem pa je še povedala: Sem pa mnenja, da občina Črna na Koroškem, upravičeno nosi naziv “Mladim prijazna občina”, saj izvajamo vrsto ukrepov, ki se tičejo mladih: stanovanjska politika, parcele za gradnjo in ne nazadnje pomoč ob rojstvu otroka je najvišja na Koroškem. Mladim omogočamo prakso, subvencioniramo prevoze srednješolcem in študentom, pa še kaj bi se našlo.

Ravnatelj Osnovne šole Črna na Koroškem, v sklopu katere deluje tudi vrtec pa je povedal, da so na žalost res med najdražjimi vrtci na Koroškem. “Največji delež v ceni vrtca so plače zaposlenih in na višino teh stroškov dejansko nimamo vpliva,” je razložil ter dodal, da pozorno spremljajo stroške prehrane in materialne stroške, ki so tudi vključeni v izračun cene. “Število in deleži zaposlenih pa so odvisni tudi od razporeditve otrok v skupine, v primerjavi z bližnjimi vrtci imamo tudi manjše število otrok. Imamo pa tudi enoto vrtca v Žerjavu. Skupno pa imamo trenutno 23 prostih mest, ki predstavljajo strošek samo za občino,” je še pojasnil Pranjič.

Po njegovem mnenju so pri vsakem vrtcu določene specifike, ki vplivajo na višino cene, zato je same cene med občinami in vrtci težko primerjati. “Seveda, pa starši te primerjave delajo, saj je razumljivo, da si želijo čim manjše plačilo,” je še dodal in pojasnil, da vse dejavnike, ki vplivajo na višino cene natančno spremljajo in v kolikor se bo pokazala možnost, bodo ceno tudi ustrezno znižali.

Starši malčkov so od 1. septembra 2020 pa do konca leta plačevali 521,41 € za prvo starostno obdobje, za drugo starostno obdobje pa 434,70 €. Nova cena vrtca za obdobje od 1. januarja 2021 do 31. avgusta 2021 pa je za prvo starostno obdobje 516,70 €, za drugo starostno obdobje pa 430,74 €. Podrobnosti cen najdete tukaj.

Preberite tudi: Z novim letom višje cene programov vrtca v Mežici. Na Ravnah ostajajo cene nespremenjene

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
marjan
marjan
3 let nazaj

Res spodbudno za mlade družine

V uredništvo smo prejeli vprašanje, zakaj je vrtec v Črni na Koroškem med najdražjimi na Koroškem, hkrati pa je občina Črna družinam prijazna občina. Za odgovor smo se obrnili na županjo mag. Romano Lesjak ter ravnatelja Osnovne šole Črna na Koroškem Mitjo Pranjiča.