Search
Close this search box.

V Črni podelili občinska odličja in uradno predali namenu “Fajn konc”

V Kulturnem domu Črna na Koroškem so ob občinskem prazniku podelili priznanja letošnjim nagrajencem ter počastili 90-letnico dr. Marije Makarovič. Hkrati pa so uradno predali namenu "Fajn konc".

Občinski svet občine Črna na Koroškem je na 10. redni seji soglasno sprejel sklepe o podelitvi letošnjih občinskih nagrad, katerih prejemniki so jih prejeli danes, na slavnostni seji občinskega sveta. Seja je bila posvečena tudi visokemu življenjskemu jubileju dr. Marije Makarovič, etnologinje, antropologinje in pisateljice, ki je velik del svojega raziskovalnega dela posvetila Črni in njenim prebivalcem. Na svečani seji pa je prisotne tudi nagovorila.

Makarovičeva je omenila, da jo je pot v Črno pripeljala preko Zelenega Brega, od koder se je najprej podala na Strojno, “nekega dne pa mi je zdaj že žal pokojna prijateljica Silva Sešel predlagala, da bi šla še kaj v Črno, in končala sem v Jazbini. In zdaj sem tukaj s svojimi 90. leti.”

Povedala je, da so Črnjani nanjo naredili dober vtis. “Županja mag. Romana Lesjak me vedno znova preseneča s svojo pozornostjo. Sem presrečna, da so mi to zadnjo knjigo Jazbina založili,” je med drugim danes v Črni izpostavila Makarovičeva.

Nekaj besed sta prisotnim namenila tudi poslanec v DZ Jani Prednik in županja mag. Romana Lesjak, ki je podelila tudi občinska odličja. Poskrbljeno pa je bilo tudi za kulturni program.

Zlati grb Občine Črna na Koroškem so na predlog Nestrankarske liste Rajka Lesjaka in Smučarskega kluba Črna podelili Borisu Debelaku.

Zlati grb so letos v Črni podelili dolgoletnemu predsedniku Smučarskega kluba Črna in uspešnemu managerju podjetja Cablex. Kot so zapisali v obrazložitvi, je Boris Debelak predsedovanje SK Črna prevzel leta 1999 in ga vodi že 21 leto. V tem času je SK Črna po tekmovalni in organizacijski plati napravil velik korak naprej in se postavil ob bok največjim smučarskim klubom v Sloveniji.

Boris Debelak je s svojim prizadevnim delom in vodenjem kluba bistveno pripomogel k temu, da imajo tekmovalci in  člani kluba povsem enakovredne, če ne boljše pogoje za delo kot večina ostalih klubov. Talent Črnjanskih smučarjev in tradicija smučarskega športa sta ob dobrih pogojih, ki jih je pomagal ustvariti Boris Debelak prispevala k številnim vrhunskim rezultatom naših smučarjev.

Poleg predanega vodenja SK Črna pa je Boris Debelak tudi uspešen manager – najprej je bil dolgoleten direktor podjetja Cablex – M, zadnja leta pa je predsednik uprave CablexGroup, ki je je eden vodilnih svetovnih sistemskih razvijalcev in dobaviteljev kabelskih snopov, plastičnih in silikonskih delov ter različnih mehanskih sklopov in uspešno deluje na 12 proizvodnih lokacijah po Evropi, Turčiji in na Kitajskem.

Srebrni grb Občine Črna na Koroškem sta prejela Janez Keber, predlog zanj je podala Nestrankarske liste Rajka Lesjaka in Bojan Šipek, na predlog Planinskega društva Črna na Koroškem.

Janez Keber je prejel srebrni grb za njegovo vseživljenjsko ustvarjalnost in inovativnost, za vse izboljšave in novosti, s katerimi je olajšal in izboljšal delo in življenje svoji družini in številnim sokrajanom. Leta 1954 je izdelal svojo prvo žičnico in vse do danes, ko šteje 88 let je še vedno aktiven v svoji delavnici, saj mu novih idej nikoli ne zmanjka. Od leta 1950 je član OOZZB in poverjenik za Koprivno. Ima naziv vojni veteran in je nosilec odlikovanja »ORDEN ZA ZASLUGE ZA NAROD III. STOPNJE«.Vsako leto, vse od začetka organizacije kmečke povorke v okviru Turističnega tedna, se je povorke tudi sam udeležuje in gledalcem prikazuje različna kmečka opravila in pridelavo oglja – kurjenje kope. Od leta 2015 je tudi član Društva ljubiteljev starodobnih vozil iz Črne.

Bojan Šipek pa za skoraj 60 let članstva in več kot 40 let aktivnega dela v Planinskem društvu, kjer se je vključil v markacijski odsek, katerega načelnik je že 30 let. Rezultat njegovega uspešnega vodenja in aktivnosti so nadvse vzorno urejene planinske poti na področju našega društva; skupaj 8 poti, v dolžini 64 km. Črnjanski markacisti pa opravijo na leto povprečno okoli 500 ur prostovoljnega dela.Je uspešen mentor planinske sekcije pri OŠ Črna in pri planinski sekciji Kavke v CUDV Črna, od leta 2015 uspešno vodi odbor za planinske poti Koroške in je član UO PD Črna kjer se vključuje tudi v delo gospodarskega odseka pri vodenju Doma na Smrekovcu, v delo odseka za varstvo gorske narave in delo vodniškega odseka.

Bronasti grb Občine Črna na Koroškem so na predlog Čebelarskega društva Žerjav podelili Rudolfu Bernekerju in Ceciliji Piko, ki jo je predlagala vokalna skupina Smo kar smo.

Rudolf Berneker je prejel grb za več kot 50 letno aktivno delovanje v čebelarskem društvu, kjer je več kot 40 let član Upravnega odbora, 4 leta  je opravljal tudi funkcijo blagajnika, več kot 10 let pa je tudi praporščak društva. Pomembno je prispeval k gradnji in ureditvi novega čebelarskega doma na Mrdavsovem.

Cecilija Piko pa za predano in ustvarjalno delo na področju kulturne dejavnosti, ki je v širši slovenski okolici prispevala k prepoznavnosti Občine Črna na Koroškem. Cecilija Piko že 15 let sodeluje v skupini Smo kar smo in je bila 10 let umetniški vodja te skupine. Prav tako je sodelovala v različnih pevskih zborih in skupinah vse od osnovnošolskih let – Zdovčeve dečve, Črnjansk pobi, MePZ Mato, zadnjih pet let pa uspešno vodi skupino mladih pevcev VIS Stečine.

Spominske plakete Občine Črna na Koroškem so prejeli: Lovska družina Bistra za 70 let, Župnijska Karitas za 30 let in Zveza KD Črna na Koroškem za 20 let uspešnega delovanja.

Županja občine Črna na Koroškem mag. Romana Lesjak je na prireditvi podelila tudi posebna priznanja za nesebično pomoč in prostovoljno delo v času epidemije koronavirusa, in sicer jo jih prejeli Matej Kramberger, Bojana Repanšek, Leonida Arbeiter in skupina šivilj iz CUDV Črna na Koroškem (Sonja Ditinger, Romana Knez, Anita Dodlek, Maruša Obretan, Irena Modrej in vodja delavnice – Simona Rožej).

Lesjakova pa je posebni priznanji podelila še Marku Rančigaju, konzulu veleposlaništva RS na Kitajskem za spodbujanje mednarodnega povezovanja Črne in širjenje prepoznavnosti Črne ter Francu Krajncu za enkratno požrtvovalno dejanje, s katerim je svojemu lovskemu tovarišu rešil življenje.

FOTOGALERIJA: Svečana seja občinskega sveta in podelitev odličij

Občinski praznik pa so v Črni izkoristili tudi za uradno odprtje novega, arhitekturno dovršenega prostora, ki je namenjen manjšim kulturnim in literarnim prireditvam, sprejemom, razstavam in glasbenim večerom. Projekt so v Črni izvedli v sodelovanju z arhitektom Anžetom Grubelnikom in izvajalcem del, Vertikalo, novo pridobitev pa so poimenovali “Fajn konc”.

Tako je danes v njem premierno potekal literarni večer z Benjaminom Žnidaršičem, za glasbeni vložek pa je s petjem ob kitari poskrbela Boža Potočnik.

FOTOGALERIJA: “Fajn konc”

Pri tem naj še omenimo, da bo v okviru spustov po Olimpline to soboto, 22. 8. 2020 v centru Črne od 15.30 ure dalje nastopala koroška pevka Dunja.

Dogodki

V Kulturnem domu Črna na Koroškem so ob občinskem prazniku podelili priznanja letošnjim nagrajencem ter počastili 90-letnico dr. Marije Makarovič. Hkrati pa so uradno predali namenu "Fajn konc".