Search
Close this search box.

V Črni organizirajo mednarodno prireditev “Od jabke do mošta”

Folklorna skupina KD Gozdar Črna na Koroškem, ki je sicer širši javnosti poznana predvsem po organizaciji prireditve »Na gaudi se dobimo«, ki že vrsto let poteka v okviru Turističnega tedna v Črni na Koroškem, vas tokrat vabi na tretjo in hkrati drugo mednarodno prireditev »Od jabke do mošta«.

Prireditev so prvič organizirali leta 2016, s katero so sicer neuspešno sodelovali na razpisu Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, vendar jih to ni ustavilo. Na pobudo županje mag. Romane Lesjak in ob pomoči Občine Črna na Koroškem ter Zveze KD Črna na Koroškem, so člani FS KD Gozdar prireditev kljub temu uspešno spravili pod streho. Odziv nanjo je bil dober, tako s strani nastopajočih, kot tudi obiskovalcev, kar je dalo »Gozdarjem« še dodatno motivacijo, da je tovrstno prireditev v kraju potrebno ohraniti.

Črna na Koroškem ima dolgoletno tradicijo pridelave sadja, na okoliških kmetijah uspevajo mnoge sadne vrste, prevladuje pa jablana. Čeprav ponekod po Sloveniji v sodobnih sadovnjakih pridelujejo veliko novih sort jabolk, na kmetijah in travniških nasadih v okolici Črne še vedno prevladujejo okusne stare sorte jabolk, katerih ohranjanje s pomočjo prireditve spodbujajo tudi člani FS KD Gozdar, ki želijo z njo pokazati predvsem mladim rodovom, kako so nekoč, na nekaterih kmetijah še danes, pridelovali mošt ter ob tem tudi prepevali in plesali.

Organizacija takšne prireditve je tudi pokazatelj, kako dobro lahko med seboj sodelujejo vsi, ne samo kulturniki, temveč tudi ostala društva različnih starostnih obdobij. V preteklih letih so “Gozdarji” pri pripravi prireditve sodelovali  z različnimi društvi, v veliko pomoč pa so jim vedno bile tudi članice DK Mežiške doline, ki so med drugim pomagale pri pripravi razstave jedi iz jabolk.

V okviru prireditve vsako leto poteka tudi Natečaj za izvirno likovno delo in fotografijo. Odziv nanj je iz leta v leto boljši, prvo leto je na njem sodelovalo skupno 16 likovnih del in fotografij, lansko leto pa že kar 52 likovnih izdelkov in 8 fotografij, k čemur morda pripomore tudi vabljiv nagradni sklad, lansko leto so posamezni nagrajenci prejeli zelo lepe praktične nagrade v skupni vrednosti več kot 700 evrov. Vsa dela so bila tudi razstavljena v galeriji KD Črna na Koroškem, kjer so si obiskovalci lahko pred prireditvijo ogledali tudi razstavo jedi iz jabolk.

Na natečaju pa imate tokrat, še vedno možnost sodelovati tudi vi, rok za oddajo likovnih del in fotografij je namreč 26. 10. 2018.

»Ker je jesen tisti čas, ko na kmetijah že stiskajo jabolka in točijo svež jabolčni mošt, bo to tudi najprimernejši čas, da v svoj objektiv ujamete kakšen tak trenutek ali pa ga prenesete na papir oz. platno. Z natečajem želimo spodbuditi posameznike, da z likovnimi deli ali fotografijami predstavijo svoja videnja, razmišljanja in opažanja, ki so povezana s tovrstnim opravilom – stiskanjem mošta na podeželju. Likovna dela in fotografije morajo biti opremljeni z naslednjimi podatki: naslov dela, ime in priimek avtorja, starost, ime šole ali vrtca ter mentor (če gre za šolo ali vrtec). Vsak udeleženec lahko sodeluje na natečaju z največ dvema fotografijama oz. izdelkoma. Izbira likovne tehnike je svobodna, starostne omejitve ni. Prireditelj prispelih del ne bo vračal. Če jih želite, nam to sporočite ob oddaji izdelkov. Avtorji oziroma udeleženci natečaja soglašajo, da vse prejete fotografije in izdelke ter osnovne podatke avtorjev, društvo uporabi v promocijske namene ali pri ostalih dejavnostih, povezanih s portalom in društvom. Fotografije oddajte preko spletne pošte folklora.gozdar@gmail.com, likovne izdelke pa pošljite na naslov KD Gozdar, Center 101, 2393 Črna na Koroškem. Vse prejete fotografije in izdelki bodo objavljeni na Facebook strani Folklorne skupine KD Gozdar, kjer bo potekalo všečkanje fotografij oz. izdelkov od 1.-9. 11. 2018. Prve tri fotografije in likovna dela, ki bodo prejela največ všečkov, bodo nagrajena.«

Nagrajence natečaja bodo razglasili na mednarodni prireditvi »Od jabke do mošta«, ki bo 10. 11. 2018 ob 18.00 v Kulturnem domu v Črni na Koroškem. Na njej bo nastopila folklorna skupina iz sosednje Hrvaške, Kulturno umjetnička udruga Zasadbreg, na odru pa se bodo predstavili še domačini, člani FS KD Gozdar in učenci Osnovne šole Črna, v goste pa pridejo še člani  Folklornega društva Oglarji Šoštanj in moštna d`čva Urška Bricman, iz Sadjarskega društva Mežiške doline.

Vstop je prost.

Dogodki