Search
Close this search box.

V Črni opozarjajo na nujnost čiščenja vodotokov, vodovod proti Prevaljam se gradi 

V Črni na Koroškem dva tedna in pol po ujmi opozarjajo na nujnost čimprejšnjega čiščenja strug vodotokov ter vzpostavitve prevoznosti in varnosti na cestah. Županja Romana Lesjak glede plinovoda upa, da bo vzpostavljen do jeseni, v nasprotnem bodo morali iskati drugo ogrevanje. Medtem se je gradnja vodovoda od Mežice proti Prevaljam že začela.

V Črni, kjer je ujma v začetku avgusta za seboj pustila katastrofalne posledice, po besedah županje zdaj pričakujejo predvsem ukrepe za čiščenje vodotokov in poglobitev strug, zaščito vseh stanovanjskih objektov in vseh tistih delov, kjer se lahko voda ponovno izlije. To bi po njenih besedah bili šele začasni ukrepi, nato pa je potrebno takojšnje načrtovanje sanacije oz. vzpostavitev pregradnih sten, kjer so te možne.

“Želimo si, da intervencijski ukrepi še trajajo, ker je tega ogromno, potem pa skrbno načrtovanje sanacije,” je v ponedeljek ob obisku kmetijske ministrice Irene Šinko v Črni dejala županja Romana Lesjak. Po njenih besedah si želijo, da se Črna obnovi strokovno in da se zaščiti pred morebitnimi potencialnimi naravnimi nesrečami v prihodnje.

Zavzema se tudi za čimprejšnjo vzpostavitev normalne prevoznosti cest in da se zagotovi varnost na poškodovanih mostovih in cestah. Do nekaterih delov občine, in sicer do Jazbine in dela Koprivne, se po današnjih podatkih županje še vedno ni možno pripeljati z vozili, med drugim tudi ne do ene bodoče prvošolke.

V Črni, kjer še vedno potrebujejo pomoč prostovoljcev, je bilo v ujmi zalitih okoli 130 objektov, a vsi ne potrebujejo obnove, je pa nekaj družin še vedno razseljenih. Si pa občani želijo, da bi nekdo prišel, ki bi jim lahko dal strokovno oceno o tem, ali so objekti z vidika varovanja zdravja primerni za bivanje oz. ali bi bil potreben še kakšen ukrep, da se vse vrne v prvotno stanje, je dejala županja.

Glede popisovanja škode po ujmi pa, da so nekateri obrazci absolutno prezahtevni in da občani dejansko potrebujejo pomoč pri izpolnjevanju. Tudi sami na občini po njenih besedah potrebujejo pomoč pri vnosu v aplikacijo Ajda.

Pitna voda je v večjem delu občine v redu, se pa, ker je odtrgalo krajevni vodovod, zdaj v Črni napajajo iz prejšnjih zajetij. Glede poškodovanega in pretrganega plinovoda pa županja upa, da bo vzpostavljen do jeseni. “Če ne, bomo pa morali razmišljati o alternativni varianti, na kakšen način ogrevati Črno,” je dejala.

Dobava zemeljskega plina je prekinjena tudi za območje Mežice, kjer si veliko ljudi s plinom ogreva tudi vodo, medtem ko na Prevaljah del občanov, ki se napajajo s plinom prek Leškega mostu, dobave nima, ostali jo imajo. Župan Občine Mežica Mark Maze je na izredni seji občinskega sveta prejšnji teden glede vnovične vzpostavitve dobave plina dejal, da pri tem govorijo “o mesecih”.

Naj bi se pa po optimističnih načrtih v treh mesecih zaključila gradnja novega vodovoda od Mežice proti Prevaljam in Ravnam na Koroškem, potem ko je bil v ujmi daljinski vodovod pretrgan. Na Prevaljah in Ravnah zdaj vodo občanom zagotavljajo iz začasnih vodnih virov in pozivajo k varčevanju z vodo.

Za vodo, ki priteče iz pip, na Ravnah svetujejo preventivno prekuhavanje, na Prevaljah pa so danes ponovno opozorili občane, da voda iz pip ni pitna in je primerna le za sanitarno rabo, torej za umivanje, tuširanje, pranje, stranišča in podobno. Sicer pa v obeh občinah, Ravne in Prevalje, pitno vodo zagotavljajo v posebnih zalogovnikih na več mestih.

Gradnja vodovoda za občini Prevalje in Ravne se je s polaganjem cevi v ponedeljek začela v Mežici, in sicer cevi polagajo pod glavno cesto po dolini. Tamkajšnja občina je o tem, da na relaciji Mežica-Poljana potekajo dela na cesti zaradi izgradnje dolinskega vodovoda, občane že obvestila. Ker je promet zaradi tega močno oviran, občane naprošajo, da zaradi nemotenega poteka del in pretoka prometa, če je le možno, koristijo pot preko mejnega prehoda Reht čez Avstrijo.

3 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
JAZ
JAZ
8 mesecev nazaj

najprej uredite vodotoke, predvsem pa javorski potok v centru kjer poplavlja in ste ga omejili

JAZ
JAZ
Reply to  JAZ
8 mesecev nazaj

ceste niso tako nujne, itak jih pa štimate že leta….
pomembni so ljudje, da so varni

Rudi
Rudi
8 mesecev nazaj

A jih je medo faso

V Črni na Koroškem dva tedna in pol po ujmi opozarjajo na nujnost čimprejšnjega čiščenja strug vodotokov ter vzpostavitve prevoznosti in varnosti na cestah. Županja Romana Lesjak glede plinovoda upa, da bo vzpostavljen do jeseni, v nasprotnem bodo morali iskati drugo ogrevanje. Medtem se je gradnja vodovoda od Mežice proti Prevaljam že začela.