V Črni Olimpline nov poklon domačim olimpijcem

V Črni na Koroškem, kjer že imajo dlje časa na ogled razstavo o sedmih domačih olimpijcih, se bodo tem poklonili tudi z novo turistično atrakcijo. V soboto odpirajo jeklenico za adrenalinske spuste, poimenovano Olimpline. Odprtja se bo udeležil predsednik republike Borut Pahor, po jeklenici se bodo spustili tudi nekateri nekdanji domači olimpijci.
zipline Črna Ivan Knuplež

Olimpline je s 1260 metri dolžine najdaljša neprekinjena jeklenica za adrenalinske spuste v državi in je del čezmejnega slovensko-avstrijskega projekta Naturegame, pri katerem sodelujejo partnerji v okviru Geoparka Karavanke.

Spust po jeklenici poteka z Navrškega vrha nad Črno navzdol proti črnjanskemu smučišču. Pristajalna ploščad je v bližini kmetije Kogelnik. Sobotno odprtje turistične atrakcije in prve spuste bodo obiskovalci Črne lahko spremljali prek video prenosa v središču kraja, na začetni ploščadi pa se bodo med drugim poleg predsednika Pahorja in črnjanske županje Romana Lesjak, ki bosta odprla atrakcijo, zbrali tudi nekateri nekdanji olimpijci, ki izvirajo iz Črne in ki so jih povabili na otvoritveni spust.

Črna na Koroškem se namreč ponaša s kar sedmimi športniki, ki so bili udeleženci zimskih olimpijskih iger. Poleg šampionke Tine Maze so to bili še smučarska skakalca, brata Drago in Danilo Pudgar, alpski smučarji Katjuša Pušnik, Mitja Kunc in Aleš Gorza ter smučarska tekačica Nataša Lačen.

Po sobotnem uradnem odprtju Olimplinea bodo prve obiskovalce po predhodnih napovedih sprejeli 9. julija. Olimpline bo deloval od četrtka do nedelje, izvajalec dejavnosti bo družba A-MAX Nataše Lačen in Primoža Dolarja, ki bosta za obiskovalce skrbela skupaj z ekipo 15 inštruktorjev. Goste bodo sprejemali v turističnem centru sredi Črne, v nekdanji podružnici NLB, do sedem kilometrov oddaljenega izhodišča jeklenice bo obiskovalce vozil poseben kombi, možen pa je tudi dostop s kolesi ali peš.

S posebno spominsko ploščo se bodo na izhodišču jeklenice poklonili tudi letos preminulemu koroškemu alpinistu Gregi Lačnu, ki je bil med idejnimi pobudniki projekta.

Naložba v Olimpline je vredna 484.000 evrov, od tega delež sofinanciranja iz programa Interreg znaša 198.000 evrov.

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.