V Črni ob 30. gradnji snežnih gradov tudi poklon začetnikom

V Črni na Koroškem bo danes v okrnjeni obliki potekala prireditev 30. gradovi kralja Matjaža. H gradnji sneženih skulptur so tokrat povabili tiste, ki so se v treh desetletjih največkrat udeležili te prireditve, po kateri je kraj postal širše poznan. Ob tem se bodo zahvalili tudi pobudnikom prireditve, katere začetki segajo v leto 1993 v Podpeco.

Zaradi epidemije novega koronavirusa letos v Črni na Koroškem že drugo leto zapored ni takšne prireditve Gradovi kralja Matjaža kot običajno, bodo pa tam danes vseeno nastale snežne skulpture. H gradnji snežnih gradov so povabili najbolj zveste udeležence te zimske prireditve, že v petek pa so v Črni začele nastajati tudi ledene skulpture, ki jih izdeluje znani mojster Miro Rismondo z ekipo.

Današnja prireditev bo po zagotovilih Občine Črna na Koroškem, ki jo organizira, potekala ob upoštevanju epidemioloških ukrepov. Gradnja snežnih skulptur se bo ob 10. uri začela na Matavževih travnikih v bližini črnjanskega stadiona, obiskovalci pa bodo morali za ogled prizorišča izpolnjevati pogoj PCT. Točno opoldne se bo po jeklenici za adrenalinske spuste Olimpline, ki je točno nad prizoriščem dogajanja, spustil kralj Matjaž z Alenčico, ob 14. uri pa naj bi se gradnja snežnih skulptur zaključila.

Že v petek zvečer pa so v okviru dogajanja na smučišču v Črni organizirali nočni slalom v soju bakel za pokal kralja Matjaža.

Ker so že pred mesecem dni vedeli, da ta tradicionalna in v običajnih okoliščinah največja zimska prireditev na Koroškem ne bo potekala kot ponavadi, je občina v začetku januarja k sodelovanja na prireditvi povabila vse, ki bodo kjerkoli in iz česarkoli ustvarili skulpture na temo kralja Matjaža. Fotografije skulptur so zbirali ves januar, najboljše stvaritve pa bodo 24. februarja, ko goduje Matija, ki pregovorno “led razbija”, tudi razglasili in nagradil.

Začetki prireditve Gradovi kralja Matjaža segajo v leto 1993, ko je prva tovrstna prireditev potekala v Podpeci. Leta 2019 so jo predvsem zato, da obiskovalcem olajšajo dostop do dogajanja, prestavili v Črno, streljaj iz središča kraja.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije