Search
Close this search box.

V Črni na ogled ročno izdelane jaslice Simona Repanška

Če bo vas v teh dneh zanesla pot v Črno na Koroškem, si bo lahko poleg adventnega venca, ki krasi sam center Črne, novoletnih lučk, ki dajejo vaškemu jedru prav poseben čar, ogledal še jaslice, s katerimi Simon Repanšek že v prvih dneh decembra poskrbi za praznično vzdušje na Pristavi.  Pri izdelavi pa mu z veseljem pomaga 8 letni sin Jaka, ki je tudi navdušen nad ročnimi spretnostmi in ustvarjanjem.

Središče Črne krasi ročno izdelan adventni venec

Simon, ki je v preteklosti, danes mu zdravje tega ne dopušča več, veliko časa posvečal športu, pogosto je kolesaril, igral odbojko, smučal …, je v zadnjih letih svoj hobi našel v izdelavi jaslic. Čeprav je že od nekdaj rad tudi ustvarjal, ga je nad samo izdelavo jaslic navdušila in k temu spodbudila žena Bojana. Idejo je dobila med dopustovanjem v Banovcih, na razstavi božičnih jaslic.

Tako je Simon leta 2012 prvič izdelal in na ogled postavil prve takšne jaslice, narejene iz naravnih materialov (mah, les, korenine, pesek …), ki so danes postale že simbol Črne. Od takrat jih postavlja vsako leto, zanimanje zanje je iz leta v leto večjo, vsako leto pa poskrbi tudi za kakšen nov dodatek oz. novost. Kot je povedal Simon: »Želja za v prihodnje je, da bi naredil jaslice s slapom oz. vodo, vendar je zaradi vremenskih razmer zelo težko, saj zaradi mraza voda zmrzne. Ampak morda mi bo pa v naslednjih letih uspelo tudi to. Zelo rad ustvarjam, saj se pri tem sprostim, pa če čas hitreje mine.«

Jaslice bodo tudi letos na ogled pred njihovo hišo, na Pristavi, od jutri naprej in do konec januarja.

 

 

Dogodki