Search
Close this search box.

V Črni na Koroškem se že pripravljajo na 27. gradove kralja Matjaža

V Črni na Koroškem bodo konec januarja zopet pripravili zimsko pravljico imenovano Gradovi kralja Matjaža. Tradicionalna obuditev legende kralja Matjaža bo potekala pod koroško goro Peco na ravnici Mitnek nad Črno, kjer so od daljnega 1993 zgradili že 1350 snežnih gradov in skulptur.

Simpatična prireditev je magnet za obiskovalce s celotne Slovenije, Hrvaške in sosednje Avstrijske Koroške, katere k obisku pritegne kulturno in športno dogajanje, koroške tradicionalne dobrote in razigrano zimsko vzdujšje.

Že 27. prireditev bo potekala  od 25. – 27. januarja 2019. Pred prijave so že odprte, torej lahko s klikom na prijavni obrazec svojo ekipo že prijavite. Prvih deset prijavljenih ekip čaka na sami prireditvi, ki bo v soboto, 26. 1. 2019, presenečenje, obljubljajo organizatorji. 

http://www.crna.si/gradovi_obrazec/?fbclid=IwAR3EgEaYj0-ZiZbzgpXWD-NODY10oNUedQ-WCyWMn48dZP0IPMjYUbDx_Pc

Tridnevno dogajanje se prične v petek zvečer, ko na smučišču v Črni na Koroškem poteka nočni slalom med baklami, za pokal kralja Matjaža.

Osrednji dogodek prireditve je sobotno tekmovanje ekip (5 – 8 članov) v gradnji snežnih gradov in snežnih skulptur tematsko sorodnih legendi kralja Matjaža. Celodnevno gradnjo vsako leto spremlja pester zabavno kulturni program (predstavitev ekip, izbor Alenčice, prižiganje bakel in sveč, ognjena predstava, svečani prihod kralja Matjaža, podelitev nagrad najboljšim ekipam, glasbeni nastopi na pravi koroški gavdi). S prižiganjem bakel in razglasitvijo najlepših gradov doživi celodnevno pravljično dogajanje zvečer svoj vrhunec, ob soju plamenic snežni gradovi dodatno zažarijo.

Nedelja je namenjena otrokom, za katere pripravijo zanimive otroške animacije, lutkovne predstave, pesmice, iskanje skritega zaklada, možnost jahanja in še kaj se najde. V nedeljo se podelijo nagrade za najboljša likovna in literarna dela na temo kralja Matjaža, ki so jih ustvarjali učenci slovenskih osnovnih šol.

Celotna prireditev Gradovi kralja Matjaža pričara zabaven in razigran zimski vikend v naravi. Združuje, povezuje in odpira vrata domišljiji ter optimizmu, vse to kralju Matjažu v čast.

Vir: Spletna stran Občine Črna na Koroškem

Dogodki