Search
Close this search box.

V Črjanskem raju že drugo leto zapored potekajo tabori za otroke iz socialno ogroženih družin

Tabori za otroke iz socialno ogroženih potekajo v Črjanskem raju že drugo leto zapored - v okviru projekta "Uresničimo jim sanje." Letos so le-te uresničili že 75. otrokom iz vseh treh dolin Koroške.

Projektu, v katerega so vključena nekatera koroška družbeno odgovorna podjetja, so nadeli ime Uresničimo jim sanje, in slednje so letos uresničili že 75. otrokom, ki so prihajali iz Mežiške, Mislinjske in Dravske doline, prihodnji teden k njim pridejo otroci iz šole Juričevega Drejčka, in otroci, ki jih bodo k njim napotili v Zvezi prijateljev mladine Moste Polje. Z njimi sodelujejo že drugo leto, Prihodnji teden k njim pripeljejo osem otrok, med njimi deklico iz Brazilije, dva Rusa in fantka iz Bosne.

Zadnji tabor, ki bo potekal od ponedeljka, 24. julija, do petka, 28. julija, pa bo namenjem otrokom, ki so jim počitnice omogočili v Lions in Rotary klubih Maribor. Prvi tabor so finančno omogočili Lions klub Slovenj Gradec in podjetje Vertikala X. Drugi tabor podjetje Slemenšek, Ekstera, Sij Systems in še nekatera druga koroška podjetja. Gostili so tudi tri otroke iz Ukrajine, ki so dom našli v Slovenj Gradcu. Tretji tabor je v domeni Upravnega odbora GZS Koroške gospodarske zbornice, četrti tabor v celoti financira podjetje Lek, peti tabor Lions klub MB in Rotary klub MB.

Poletje so v Črjanskem raju namenili otrokom, ki jim starši tovrstnih počitnic ne morejo omogočiti. Vsega skupaj bodo gostili 125 otrok, ki jim skupaj z mentorji pripravijo nepozabna doživetja. Pokažejo jim, kje izvira reka Meža, peljejo jih do avstrijske meje in na Luški stan, kjer so izjemni razgledi, saj se vidi vse do Triglava, otroci uživajo v adrenalinskem parku, v Športnem parku Črna, okusijo delček izziva K24, saj se podajo po poti Mini K24, s popolno plezalno opremo preplezajo mini ferato, v Naravnem parku Bistra iščejo zaklad, omogočijo jim snidenje s kraljem Matjažem, še prej ga obiščejo v njegovi dolini pod Peco, naberejo si bezgove cvetove in si izdelajo lasten sirup, ki ga odnesejo domov, z daljnogledi in kompasi se podajo na pot v neznano, se kopajo v Meži, rišejo na kamenčke, so precej športno aktivni, saj igrišče ob objektu nudi možnost igranja nogometa, košarke in odbojke.

Če je slabo vreme se preizkusijo na kuharski delavnici, v mini kinu si zavrtijo želene filme, se pomerijo v karaokah, plešejo in pojejo. S kolesi jih popeljejo proti Grohatu, v delavnici: “Ugani, kdo sem?”, spoznavajo žužke, si jih s povečevalnim steklom ogledajo, jih narišejo in jih izpustijo nazaj v naravo.

Staršem pošljejo razglednice z unikatnimi motivi Črjanskega raja, ki jih naslikajo sami počitnikarji, v delavnici Bajselovna bitja Koroške se spremenijo v žal žene. Naredijo si oblačila in venčke iz marjetic ter drugih cvetlic, poslušajo pravljico v izvedbi Big Band RTV Slovenija, Črjanske pravljice, prebirajo Črjanske bajže in Koroške pravljice. Rišejo, slikajo, režejo, otroci precej radi vrtnarijo in zalivajo rože, visoke grede in sadje v okolici objekta.

Še posebej pa se otrok razveselijo okoliški kmetje, saj jim radi priskočijo na pomoč. Nekateri precej dobro vihtijo grablje, tako da je seno s pomočjo pridnih rok njihovih otrok, kaj hitro pod streho. Skratka, veseli so, da tabor “V deželi kralja Matjaža“, v okviru projekta Uresničimo jim sanje, nemoteno poteka, kar kažejo tudi nasmehi na obrazih njihovih najmlajših.

Projekt bodo sicer podrobneje predstavili v začetku jeseni, če pa Vas zanima, kako se jim godi v resnici, pa že danes vljudno vabljeni k njim v Črjanski raj.

Tam so otroci, ki imajo za seboj precej težko otroštvo, ob poslušanju njihovih zgodb, velikokrat priteče kakšna solza, so pa to otroci, ki so precej srčni in odkriti, zato so njihova pripovedovanja še posebej pristna in v srce segajoča.

Sicer pa gre za edinstven tovrsten projekt na Koroškem, kot je povedala predsednica Prijateljev mladine Koroške in ravnateljica OŠ Juričevega Drejčka, Vesna Lujinović, je za te otroke teden dni tovrstnih počitnic izjemnega pomena, saj skupaj s sošolci in vrstniki ostanejo v domačem okolju. 

Vir: Katja Gole

Dogodki

Tabori za otroke iz socialno ogroženih potekajo v Črjanskem raju že drugo leto zapored - v okviru projekta "Uresničimo jim sanje." Letos so le-te uresničili že 75. otrokom iz vseh treh dolin Koroške.