Search
Close this search box.

V četrtek potrdili manj kot tisoč okužb s covidom-19

Vladna govorka Maja Bratuša je na današnji novinarski konferenci spomnila, katere odločitve je na včerajšnji seji sprejela vlada ter podala informacije aktualnega stanja glede epidemije covida-19 pri nas.

Kot je že znano, je vlada sklenila, da do nadaljnjega ukine sproščanje ukrepov po regijah oziroma, da ukrepi, ki trenutno veljajo, veljajo za celotno državo enako.

V skladu z načrtom sproščanja ukrepov, se po besedah vladne govorke Maje Bratuše še vedno nahajamo v rdeči fazi. Sedemdnevno povprečno število okužb je po včeraj objavljenih podatkih NIJZ znašalo 1.076, število oseb, ki so včeraj potrebovale bolnišnično oskrbo zaradi okužbe s covidom-19 pa je včeraj znašalo 988.

FOTO: Vlada RS

Maja Bratuša je pojasnila, da morata za prehod v naslednjo fazo, t.i. oranžno, oba kriterija pasti pod 1000, kar je razvidno tudi iz Načrta sproščanja. Vlada bo stanje ponovno presojala prihodnjo sredo, v primeru, da bi se razmere v posameznih regijah temeljito poslabšale, oziroma, da bi prišlo do tega, da bi se razlike ponovno začele povečevati, pa bo vlada ponovno presojala tudi o potrebi sprejemanja ukrepov na ravni regij.

V skladu z odločitvijo vlade, da je celotna država v rdeči fazi, velja, da ukrepi iz rdeče faze veljajo na ozemlju celotne države. Galerije, knjižnice in muzeji so že danes lahko odprti po celi Sloveniji, smučišča se odpirajo v soboto, šole in vrtci pa v torek. Še vedno pa ostaja v veljavi omejitev zbiranja, omejitev gibanja v nočnem času pa tudi omejitev gibanja na občino prebivališča, razen za izjeme, ki jih določa odlok. Prav tako še vedno ni dovoljeno prehajanje med regijami. Je pa še naprej dovoljeno prehajanje med občinami regije prebivališča zaradi športnih aktivnosti.

Vladna govorka je ob tem spomnila, da so od danes naprej v veljavi tudi spremembe glede izjem pri prehajanju meje. Te so vezane na: manj izjem za vstop brez karantene in negativnega testa ter določene so bile izjeme za vstop brez karantene pod pogojem negativnega PCR ali HAT, ki ni starejši od 7 dni.

Najnovejši podatki:

Včeraj je bilo opravljenih 5.247 PCR testov, potrjenih je bilo 779 novih okužb. Delež pozitivnih PCR testov je znašal 14,8 %. Maja Bratuša je ob tem dodala, da že dolgo ni bilo tako nizkega deleža, kar je pozitivno. Opravljenih je bilo tudi 7.657 hitrih testov. Z njimi je bilo potrjenih 180 novih okužb, delež pozitivnih HAT je znašal 2,4 %.

Bolnišnično oskrbo potrebuje 988 covdinih pacientov. Na intenzivni negi se trenutno zdravi 161 pacientov. Skupaj je bilo včeraj v bolnišnice sprejetih 88 pacientov, 78 pa jih je bilo iz bolnišnic odpuščenih. V bolnišnicah je umrlo 11 oseb s potrjeno okužbo.

Maja Bratuša je pri tem dodala, da 14 dnevna in 7 dnevna incidenca kažeta, da razlike med regijami res niso več velike, najvišja pa je še naprej v Posavski regiji.

FOTO: Vlada RS

Trend obolelosti s koronavirusom na dan 4. 2. 2021 (00:00-24:00):

  • Št. testiranj: 12904
  • Št. pozitivnih: 959 (7,4 %)
  • Št. hospitaliziranih: 988
  • Št. oseb na intenzivni negi: 161
  • Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice: 78
  • Št. umrlih: 14

Dogodki

Vladna govorka Maja Bratuša je na današnji novinarski konferenci spomnila, katere odločitve je na včerajšnji seji sprejela vlada ter podala informacije aktualnega stanja glede epidemije covida-19 pri nas.