Search
Close this search box.

V četrtek na Koroškem potrdili dve novi okužbi. Na Ravnah v sredo možnost cepljenja brez predhodnega naročanja

V četrtek so v Sloveniji opravili 1684 PCR testov in z njimi potrdili 64 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih testov je znašal 3,8 odstotka. Na Koroškem so potrdili dve novi okužbi.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov v državi znaša 57. Po podatkih vlade se v bolnišnicah zdravi 30 covidnih bolnikov, od tega deset na intenzivni negi. Umrl ni noben covidni bolnik.

Na Koroškem so v zadnjih sedmih dneh potrdili sedem novih okužb. Včeraj so namreč potrdili dve, in sicer eno na Ravnah, eno pa v Podvelki. Sedemdnevno povprečje okužb v regiji tako znaša 1.

ZD Ravne na Koroškem pa vse zainteresirane, ki se še niste cepili proti Covidu-19 obvešča, da lahko to brez predhodnega naročanja in čakanja na termin opravite v sredo, 21. julija 2021, med 08. in 11. uro in med 15. in 18. uro v zgornji stavbi Zdravstvenega doma Ravne na Koroškem.

Na cepljenje pridite zdravi. S seboj morate imeti zdravstveno kartico, je še navedeno na spletni strani ZD Ravne. Ker je trenutno v Sloveniji dovolj cepiva, vas tudi obveščajo, da vsem, ki se želite cepiti, omogočajo izbiro cepiva proti Covidu-19.

Cepiti se je možno s cepivi:

  • Pfizer/BioNTech (Comirnaty)
  • Moderna
  • AstraZeneca (Vaxzevria)
  • Janssen

Cepljenje proti Covidu-19 se le pri cepivu Janssen opravi z enim odmerkom, pri ostalih cepivih pa z dvema odmerkoma. Priporočen presledek med odmerkoma je pri cepivu Pfizer/BioNTech (Comirnaty) tri tedne, pri cepivu Moderna štiri tedne, pri cepivu AstraZeneca (Vaxzevria) pa se zaradi boljše učinkovitosti priporoča presledek 12 tednov (cepljenje z 2. odmerkom Vaxzevria se lahko v skladu s SmPC opravi tudi prej, 4 -12 tednov po 1. odmerku).

Cepivo Pfizer/BionTech (Comirnaty) je registrirano za osebe stare 12 let in več, ostala cepiva so registrirana za uporabo pri odraslih, starih 18 let in več.

Za cepljenje oseb z zmanjšano pokretnostjo na domu se lahko uporabljajo vsa dostopna cepiva.

Cepljenje oseb, ki so prebolele Covid-19, se lahko opravi takoj, ko mine obdobje izolacije. Ker so osebe še nekaj mesecev po preboleli bolezni zaščitene, se cepljenje lahko varno odloži do 6 mesecev od začetka bolezni. Dosedanji podatki kažejo, da za zaščito oseb, ki so v zadnjih 8 mesecih dokazano prebolele Covid-19 (izvid o pozitivnem PCR testu ali potrdilo zdravnika o prebolelem Covidu-19), zadostuje en odmerek cepiva proti Covidu-19 (če oseba želi, lahko prejme tudi polno cepljenje). V takih primerih prebolevnik velja za zaščitenega takoj po cepljenju. Če je minilo več kot 8 mesecev od začetka bolezni in prebolevnik še ni bil cepljen, prejme polno cepljenje. Imunsko oslabljene osebe, ki so prebolele Covid-19, prejmejo polno cepljenje, je še navedeno na strani ZD Ravne.

V četrtek so v Sloveniji opravili 1684 PCR testov in z njimi potrdili 64 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih testov je znašal 3,8 odstotka. Na Koroškem so potrdili dve novi okužbi.