Search
Close this search box.

Danes na Koroškem možna krajevna neurja s silovitimi nalivi, močnim nevihtnim pišem in točo

Vremenoslovci za četrtek napovedujejo krajevna neurja s silovitimi nalivi, močnim nevihtnim pišem in točo.

Vremenska slika nad Evropo in Slovenijo

Nad Skandinavijo je šibko ciklonsko območje. Nad večjim delom Evrope je območje enakomernega zračnega tlaka. Iz smeri Sredozemlja proti našim krajem počasi doteka vse toplejši a vlažen zrak. Od Baltskih držav se preko srednje Evrope proti Atlantiku vije oslabljena vremenska fronta, ki se bo jutri približala našim krajem in poskrbela za destabilizacijo ozračja. 

Podrobnejša napoved razvoja vremena

V četrtek zjutraj in zgodaj dopoldne bo pretežno jasno. V drugem delu dopoldneva pa bo na nebu v notranjosti države, predvsem pa v severni polovici Slovenije, vse več oblačnosti. Popoldne bodo iz smeri Avstrije nastale krajevne nevihte, ki se bodo združevale v večji nevihtni sistem, ki bo nato potoval v smeri Hrvaške. Vmes bodo predvsem na Koroškem, Štajerskem, Dolenjskem in deloma v osrednji Sloveniji možna krajevna neurja s silovitimi nalivi, močnim nevihtnim pišem in točo. Toča bo lahko predvsem na Štajerskem, Dolenjskem ali v osrednji Sloveniji tudi debelejša.

Močnejših neviht ne gre izključiti tudi v Prekmurju in na Gorenjskem, vendar bo možnost za nastanek neurij tam manjša. Na jugozahodu Slovenije bo ostalo večinoma suho.  Jutranje temperature bodo od 12 do 16 °C, najvišje dnevne pa med 25 in 30 °C. 

Ob morebitnih lokalnih neurjih bodo lahko v četrtek popoldne in zvečer največ težav povzročali siloviti nalivi, zaradi katerih lahko hitro in močno narastejo izpostavljeni hudourniški vodotoki. Močan nevihtni piš lahko lokalno podira drevesa in odkriva strehe. Glede na ugodno kombinacijo večje količine razpoložljive potencialne konvektivne energije (1000-2000 J/kg) in ugodnega vetrovnega profila, je lokalno možna tudi večja toča. 

Ozračje se bo zvečer in v prvem delu noči na petek umirilo. 

Vir: Neurje.si

Dogodki