V četrtek delež pozitivnih testov nižji od 26 odstotkov, vlada bo dopolnila načrt sproščanja ukrepov

V Sloveniji so v četrtek ob 6928 testih potrdili 1784. Delež pozitivnih testov je tako znašal 25,75 odstotka.

Podatki za četrtek po Kacinovih besedah kažejo, da nobeden od pogojev za sproščanje ukrepov ni izpolnjen. Da bi bil, bi moralo povprečno število okužb na 100.000 prebivalcev v zadnjih sedmih dneh pasti pod 1350 ali pa bi moralo biti število hospitaliziranih s covidom-19 nižje od 1200.

Kot je pojasnil Kacin, bo vlada ta načrt sproščanja dopolnila in ga še bolj operacionalizirala. Ravno v času dopoldanske novinarske konference je potekal sestanek, da bi v čim krajšem času zagotovili potrebno operativnost in upoštevali vse elemente, ki so potrebni za sproščanje. To vključuje tudi preračunavanje sedemdnevne povprečne številke okuženih za vsako statistično regijo posebej.

Tako bodo regije, ki bodo dosegle kriterije v tistem trenutku tudi sproščene v svojem okviru, kar pomeni, da se bo lahko gibalo med občinami znotraj posamezne regije. “Da bi bilo mogoče čim več sproščanja, se lahko zgodi, da bi bile zaprte znotraj posamezne regije samo posamezne občine, z izrazito visoko pojavnostjo, da preostanek regije ne bi bil talec razmer v eni sami občini,” je ob tem dejal Kacin.

Kdaj bodo za to izpolnjeni pogoji, v tem trenutku sicer ni mogoče napovedovati, je ocenil vladni govorec.

Sledilnik za covid-19 pa je dopoldne preko Twitterja sporočil, da ne bodo več prejemali jutranjega zbirnega poročanja števila testiranj in pozitivnih testov. Kot so pojasnili, pri zapletu ne gre za vladno odločitev, z vsemi vpletenimi pa nadaljujejo dialog.

Po Kacinovih besedah bodo te podatke dobivali. Trenutno namreč prenašajo dejavnost zbiranja in razširjanja podatkov z ene institucije na drugo in je očitno prišlo do tehnične napake.

Vir: STA, Twitter, Vlada RS