Search
Close this search box.

V celotni Avstriji zaprtje za vse, prihaja obvezno cepljenje

Od ponedeljka bo celotna Avstrija znova zaprta. Zaprtje bo veljalo za vse, tudi cepljene proti covidu-19, in bo predvidoma trajalo deset dni, nato se lahko podaljša še največ za deset dni, so odločili udeleženci današnjega vrha zvezne vlade in deželnih oblasti. Poleg tega bo od februarja v državi cepljenje proti covidu-19 obvezno.

Da stopajo v Avstriji s ponedeljkom v veljavo stroge protikoronske omejitve, za kakršne se v tokratnem četrtem valu pandemije ni odločila še nobena druga evropska država, je po današnjem srečanju z vsemi glavarji zveznih dežel sporočil avstrijski kancler Alexander Schallenberg.

Odločitev za zaprtje je bila, kot je izpostavil, izredno težka in “neverjetno boli”. A za cepljene in prebolele bo zaprtje trajalo največ 20 dni oziroma do 13. decembra, ko se avtomatično izteče. Nato bo v javnem življenju znova veljalo pravilo PC. Za tiste, ki se proti covidu-19 ne bodo cepili in ga niso preboleli, se bo zaprtje tako nadaljevalo.

Kljub zaprtju bodo sicer šole in vrtci načeloma ostali odprti, a prisotnost pri pouku ne bo obvezna, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Tisti, ki bodo sledili pozivu oblasti in v šolo ne bodo prišli, bodo za to potrebovali le opravičilo staršev in ne zdravniškega potrdila. Pouku bodo lahko sledili na daljavo, a to ne bo obvezno, bodo pa morali osvojiti predvideno snov. Incidenca okužb je sicer v starostni skupini od pet do 14 let v Avstriji približno dvakrat višja od incidence v celotnem prebivalstvu, poroča APA.

Tudi delo na domu po besedah avstrijskega ministra za delo Martina Kocherja kljub zaprtju ne bo obveza, ampak “priporočilo”. Bo pa med drugim od ponedeljka v vseh notranjih prostorih obvezna uporaba zaščitnih mask tipa FFP2, tudi na delovnem mestu. Ljudje bodo lahko svoje domove zapustili le izjemoma, na primer za nakup nujnih potrebščin, odhod na delo in v šolo ter za rekreacijo. Še naprej bodo dovoljeni vrhunski športni dogodki, a brez gledalcev. Množičen šport bo obstal.

Na napoved zaprtja, ki pomeni zaprtje vseh nenujnih trgovin in gostinskih lokalov – in to v času pred božično-novoletnimi prazniki, ko je prodaja rekordna -, so se predstavniki trgovcev in gostincev že odzvali z besedami, da gre za “zgodovinsko katastrofo”.

Vsem pozivom in kampanjam navkljub se je za cepljenje proti covidu-19 doslej odločilo premalo Avstrijcev, je danes poudaril Schallenberg, zato je nujno popolno zaprtje za vse in zato bo tudi od 1. februarja cepljenje obvezno. Tudi za ta korak se je sicer Avstrija odločila kot prva v Evropi. “Ne želimo še petega vala, šestega ali sedmega vala,” je poudaril kancler. Tiste, ki se tudi po 1. februarju ne bodo hoteli cepiti, bodo sicer po današnjih napovedih doletele le upravne kazni, a podrobnosti še usklajujejo.

Kot je še nadaljeval kancler, se zaveda, da od cepljenih zahtevajo “ogromno”. “Ker jih je bilo preveč nesolidarnih”, bodo morali zdaj tudi cepljeni nase prevzeti stroge omejitve. “V tej državi imamo preveč političnih sil, ki se glasno borijo proti” cepljenju, je opozoril in jih obtožil “atentata na naš zdravstveni sistem”.

Ta kritika je po poročanju APA letela predvsem na desne svobodnjake (FPÖ), ki javno nastopajo proti cepljenju. Vodja FPÖ Herbert Kickl se je na danes napovedane ukrepe, še posebej glede obveznega cepljenja, odzval z besedami, da “Avstrija z današnjim dnem vstopa v diktaturo”. Kickl je bil pred kratkim sam pozitiven na testiranju na novi koronavirus.

V Avstriji so v minulem dnevu potrdili 15.809 novih okužb, kar je nov rekord, in 48 smrti zaradi covida-19, na intenzivnih oddelkih avstrijskih bolnišnic pa je 520 covidnih bolnikov, 22 več kot v četrtek. Na ravni države sedemdnevna incidenca na 100.000 prebivalcev že presega 1000. Polno cepljenih proti covidu-19 je slabih 66 odstotkov Avstrijcev, so pa danes presegli milijon razdeljenih tretjih oziroma poživitvenih odmerkov.

Pred tem so v severni sosedi uvedli pravilo PCT na delovnem mestu, 8. novembra pa je sledila še uvedba pravila PC za prireditve, gastronomijo in turizem. Kancler in njegova vlada sta se do konca otepala sprejetja še strožjih ukrepov. A v četrtek sta nato strogo zaprtje za vse napovedali zvezni deželi Zgornja Avstrija in Solnograško, poleg tega pa so ta ukrep nakazale še nekatere druge dežele.

Od ponedeljka bo celotna Avstrija znova zaprta. Zaprtje bo veljalo za vse, tudi cepljene proti covidu-19, in bo predvidoma trajalo deset dni, nato se lahko podaljša še največ za deset dni, so odločili udeleženci današnjega vrha zvezne vlade in deželnih oblasti. Poleg tega bo od februarja v državi cepljenje proti covidu-19 obvezno.