Search
Close this search box.

V Celju pričakujejo prve udeležence gasilske olimpijade

V Celju se bodo danes začeli zbirati udeleženci največjega gasilskega dogodka v Sloveniji do zdaj, gasilske olimpijade, ki bo potekala od srede do nedelje. Osrednje tekmovalno prizorišče bo Atletski stadion Celje Kladivar, družabni del pa bo v organizaciji Zavoda za kulturne prireditve in turizem Celeia Celje potekal v mestnem središču.

Že danes ob 18. uri bodo na Krekovem trgu pripravili prvi odmeven dogodek. V sodelovanju s Pekarno Geršak in Celjskimi mesninami Z’Dežele ter z gasilskimi društvi bodo pripravljali gigantski sendvič, ki ga bo seveda mogoče tudi poskusiti. Sendvič bodo pomagali sestavljati celjski nogometaši in rokometaši ter judoisti. Ob 20.30 se bo na Krekovem trgu začel prvi veliki koncert, nastopil bo ansambel Okrogli muzikanti, dve uri prej pa bo bobnarski nastop Sherzer brigad.

V ponedeljek bo potekala otvoritev mladinskega tabora in razstava narodov, na odru Krekovega trga pa bosta koncerta celjske zasedbe LPS in ansambla Zvita feltna. Torkov večer bo v znamenju koncerta orkestra in nastopa garde Slovenske vojske.

V sredo bo ob 20. uri na stadionu Z’dežele uradna otvoritev gasilske olimpijade z velikim koncertom z začetkom ob 18.30, nastopilo bo več kot 200 nastopajočih. Na olimpijadi pa bo tekmovalo 198 ekip z 2634 udeleženci iz 20 držav, ki bodo nastanjene v celjskih osnovnih in srednjih šolah.

V četrtek bo koncert Mambo Kings, v petek pa ansambla Saša Avsenika.

Ves teden bodo v celjskem mestnem središču potekale ulične animacije z gasilci ter poslikava obraza za otroke, predstavljala se bodo prostovoljna gasilska društva, v mestu bo prisotna maskota gasilec Flori, ognjene predstave, srednjeveške skupine bodo prikazovale mečevanje in starodavne plese in še marsikaj drugega.

Od danes do nedelje bo na Mestni tržnici potekala Gasilska fešta, ki jo skupaj pripravljajo Gostilna in pivnica Stari Pisker, Restavracija Oštirka, Mestna tržnica Celje, Simbio ter kavarna Mladinskega centra Celje. Svoj kamenček v mozaik dogajanja med gasilsko olimpijado bodo dodali tudi nekateri drugi mestni gostinci.

Ves čas gasilske olimpijade bo na Starem gradu Celje potekal program Žive zgodovine s člani srednjeveškega zgodovinskega in kulturnega društva vitezi najemniki grofov celjskih, ki bodo tudi del programa v mestnem jedru Celja. Program se bo izvajal čez cel dan od 11. do 20. ure v viteškem taboru. Program je vključen v ceno vstopnice Starega gradu Celje.

Vitezi najemniki grofov celjskih bodo v mestnem središču Celja v torek in petek med 18. in 20. uro. V tem času se jim bo pridružilo Kulturno umetniško društvo Galiarda Celje, ki bo prikazalo starodavne plese.

V času Gasilske olimpijade bo vozila posebna linija Celebusa, ki bo povezovala celjsko sejmišče s centrom Celja ter stadionom Kladivar. Celebus bo vozil vsako uro od 6.30 do 22.00, za akreditirane osebe bo prevoz brezplačen. Vstopna točka bo na celjskem sejmišču, Celebus pa bo vozil v smeri železniške postaje, letnega kopališča Celje, Kladivarja, linija pa se bo končala pri sejmišču.

Sicer pa je Zavod Celeia Celje mestnim ulicam in trgom že dodobra vdahnili gasilsko življenje. Na Glavnem trgu stoji razstava celjskih šolarjev o gasilstvu, na Krekovem trgu stoji cvetlična gasilska skulptura, ki so jo pripravile celjske Zelenice, na gasilsko olimpijado opozarjajo tudi table v krožiščih in zastavice v mestnem središču.

Pester program dogajanja, poleg tekmovalnega dela, pripravlja tudi organizacijski odbor gasilske olimpijade. Eden zanimivejših bo potekal ves čas gasilske olimpijade, ko bodo na celjskem sejmišču razstavljena gasilska vozila.

Dogodki

V Celju se bodo danes začeli zbirati udeleženci največjega gasilskega dogodka v Sloveniji do zdaj, gasilske olimpijade, ki bo potekala od srede do nedelje. Osrednje tekmovalno prizorišče bo Atletski stadion Celje Kladivar, družabni del pa bo v organizaciji Zavoda za kulturne prireditve in turizem Celeia Celje potekal v mestnem središču.