V času zimskih počitnic šolarjem na voljo številne brezplačne aktivnosti

snow-1148122_1920
Fotografija je simbolična

V ponedeljek, 24. februarja, se za otroke koroških osnovnih in srednjih šol začenjajo enotedenske zimske počitnice. Preverili smo, kaj vse se bo v naslednjem tednu dogajalo za otroke z vzhoda Slovenije. Predvsem so nas zanimale aktivnosti za počitnikarje na Koroškem.

Teden dni po šolarjih z zahoda Slovenije se zimskih počitnic veselijo še njihovi vrstniki z vzhoda, ki bodo šole prosti prihodnji teden. Organizatorji so za ta čas pripravili pester nabor aktivnosti, tudi brezplačnih. Številni se bodo odpravili tudi na smučišča, za prihodnje dni pa ob sicer precej suhi zimi kaže celo na nekaj snega.

V tem tednu je na počitnicah uživalo 144.000 šolarjev z gorenjske, goriške, notranjsko-kraške, obalno-kraške, osrednjeslovenske in zasavske regije ter Kočevja. Na počitnice se zdaj odpravlja še druga polovica šolarjev oziroma okoli 116.000 učencev in dijakov jugovzhodne Slovenije, koroške, podravske, pomurske, savinjske in spodnjeposavske regije.

Po pravilniku o šolskem koledarju zimske počitnice trajajo en teden in so razporejene v dve časovni obdobji, izmenično po območjih statističnih regij. Prvo obdobje se začne tretji ponedeljek v februarju, drugo pa naslednji ponedeljek.

Tako kot med vsakimi počitnicami bo tudi med tokratnimi poskrbljeno za otroško varstvo. V nekaterih občinah bo za to poskrbljeno v posameznih osnovnih šolah, organizirajo pa ga tudi različni zavodi in organizacije. Za počitnikarje pa so pripravljene tudi številne dejavnosti in programi. Ob ugodnem vremenu bodo lahko smučali in se sankali.

Potovanje v globino vulkana, klepet z živalcami, plavanje, drsanje …

V Zvezi prijateljev mladine Maribor so za počitniške dni pripravili pester program. Otrokom in mladim bodo v Domu ustvarjalnosti mladih na voljo različne ustvarjalne, tudi pustne delavnice, več športnih aktivnosti in sredin zimski izlet v Doživljajski park Vulkanija. Tam jih čaka potovanje v globino goričkega vulkana, skozi zgodovino Zemlje in po geoloških značilnostih. Za doživetje izbruha vulkana je treba odšteti 25 evrov.

V družbi Društva za opazovanje in preučevanje ptic Slovenije pa bodo mladi v četrtek lahko opazovali ptice z daljnega severa, ki preživijo zimo na reki Dravi, ogledali si bodo tudi zanimivosti Mariborskega otoka in tam živeče gozdne ptice.

Na celjskem koncu Športna zveza Celje skupaj z mestno občino tako kot vsako leto v času zimskih šolskih počitnic otrokom, osnovnošolski in srednješolski mladini ter študentom omogoča brezplačno udeležbo v različnih športnih aktivnostih – od plavanja, drsanja, kegljanja, kickboxa, namiznega tenisa, badmintona do športnega plezanja in skupinskih vadb.

Tudi velenjska medobčinska zveza prijateljev mladine je pripravila pester program. V počitniškem tednu bodo vrata Vile Rožle na stežaj odprta. Vsako dopoldne se bodo lahko počitnikarji družili ob ustvarjanju, kuhanju, sestavljanju Lego robotov in v gledališču.

Smučanje v Kranjski Gori, muzejske delavnice, otroško varstvo …

Metliško društvo prijateljev mladine je prav tako pripravilo različne ustvarjalne delavnice, pa tudi smučarske počitnice v Kranjski Gori ter plavanje v ljubljanskem Atlantisu.

Osnovnošolce iz Murske Sobote tamkajšnji Pomurski muzej vabi na tridnevne delavnice, ki bodo potekale od torka do četrtka med 10. in 13. uro, in bodo povezane z aktualno razstavo 100 dejstev o Prekmurju. V povezavi z borovim gostüvanjem bodo izdelali pustno masko, pripravili bodo ptičke iz testa, s katerimi so nekdaj krasili ženitovanjski kruh, in ustvarili odtise dejstva po izbiri. Cena je osem evrov.

Pestro dogajanje napovedujejo tudi organizatorji počitniških aktivnosti na Koroškem, številne med njimi so brezplačne, nekatere sofinancirajo občine, nekaj pa je tudi plačljivih.

Črna na Koroškem

 • Občina Črna na Koroškem v času šolskih počitnic vabi vse učence osnovnih šol iz drugih občin na ugodno smuko po promocijski ceni 3,50 € za poldnevno karto.
FOTO: Občina Črna na Koroškem

Mežica

Občina Mežica ima v proračunu zagotovljena sredstva za programe preživljanja prostega časa otrok med zimskimi počitnicami, od 24. 2. do 28. 2. 2020. Zato bo osnovnošolskim otrokom, zagotovila: celodnevne vstopnice za kopanje na bazenu Ravne na Koroškem, celodnevne vstopnice za smučanje na smučišču Poseka. Poldnevno vstopnico za smučanje na smučišču Črna. Kupončki, ki jih bodo otroci zamenjali za ustrezno vstopnico, bodo razdeljeni v osnovni šoli, pred začetkom počitnic.

Prevalje

Občina Prevalje je osnovnošolskim otrokom razdelila brezplačne kartončke za plavanje na bazenu na Ravnah na Koroškem, smučanje na smučišču Poseka, Peca ter Rimski vrelec.

Ravne na Koroškem

Dravograd

Slovenj Gradec

 • Športna zveza Slovenj Gradec skupaj s športnimi društvi vabi vse šolske otroke Mestne občine Slovenj Gradec, da se priključijo različnim športnim aktivnostim. Večina programov je brezplačnih. Za podrobnejše informacije se lahko obrnete na izvajalca programa.

Mislinja

Mislinjskim počitnikarjem so na spletni strani občine ponudili nekaj predlogov za aktivno in prijetnejše preživljanje počitniških programov, ki jih sofinancira Občina Mislinja.

 • Med drugim smučanje na Kopah. Smučanje za vse šolarje, ki so se do srede prijavili za prevzem kart, bo omogočeno enodnevno ugodno smučanje, v času od 24. do 28. februarja 2020. Cena karte 3 €.
 • V mali dvorani PC Lopan Center za krepitev zdravja Koroške organizira Vesele, zdrave urice za otroke od 5. do 9. leta starosti. Vsebina programa vključuje gibanje, plesanje, igranje družabnih iger, učenje o zdravem načinu življenja … skratka … namen bo dosežen, da bodo otroci preživeli dopoldneve v dobri družbi. Udeležba je za vse udeležence brezplačna. Termini delavnic: 1. 2. 2020, 26. 2. 2020 in 28. 2. 2020 v času od 13.30 ure do 15.00 ure.
 • Kulturno društvo Jožeta Tisnikarja Mislinja organizira brezplačno otroško likovno delavnico, dne 28. 2. 2020 v času od 10. do 12. ure v prostorih rojstne hiše slikarja Jožeta Tisnikarja.

Radlje ob Dravi

 • 24. 2. 2020 (11.00–13.00) Kegl bar Radlje. Kegljanje za fante in dekleta. Primerno je tudi za začetnike, ki se kegljanja želijo naučiti. Obvezna je športna oprema: udobno oblačilo in telovadni copati. Udeležba je brezplačna. Predhodne prijave niso potrebne. Organizator: DPM Radlje.
 • 24. 2. 2020 (ob 17.00) Knjižnica Radlje. Ustvarjalna srečanja za otroke in odrasle. Otroci bodo izdelovali pustne maske. Ves material bo pripravljen v knjižnici. Odrasli bodo nadaljevali z izdelovanjem nakita. Udeleženci potrebujejo barvno žico, debeline 0,3 in kvačko št. 1,5 ali 2 za izdelavo kvačkanih rožic za nakit ali broško.
 • 25. 2. 2020 (9.30) Na ploščadi pred MKC Radlje ob Dravi. Pustno rajanje. Ob slabem vremenu bo rajanje v prostorih MKC Radlje ob Dravi.
 • 26. 2. 2020 (ob 10.00) Zbor pred MKC Radlje. Pohod na Stari grad nad Radljami. Priporočamo primerna oblačila in obutev ter malico iz nahrbtnika. Udeležba je brezplačna. Predhodne prijave niso potrebne. Organizator: DPM Radlje in VGC Radlje.
 • 27. 2. 2020 (10.00–12.00) Knjižnica Radlje. Počitniška ustvarjalna delavnica: izdelovanje zimskega 3D-motiva s 3D-pisali. Z uporabo posebnega 3D-pisala bomo izdelali predmete in se preizkusili v natančnosti in ustvarjalnosti. Delavnica je primerna za otroke od dopolnjenega 7. leta starosti naprej. Zaradi omejenega števila pisal se je na delavnico potrebno prijaviti. Prijave zbiramo v osrednji knjižnici Radlje in v vseh krajevnih knjižnicah. Ob prijavi se dogovorimo za natančnejšo uro delavnice. Na delavnico sprejmemo največ 12 udeležencev.
 • 28. 2. 2020 (10.00–12.00) Galerija Knjižnice Radlje. Počitniška modelarska delavnica: izdelovanje letala. Ob sodelovanju članov Modelarskega kluba Radlje bomo izdelovali različna letala in jih tudi preizkušali. Delavnica je primerna za otroke vseh starosti, mlajši bodo mogoče potrebovali več pomoči odraslih spremljevalcev. Ves potreben material bo pripravljen na delavnici.

Vsi objavljeni podatki o počitniških aktivnostih za šolarje na Koroškem so pridobljeni iz javnih objav organizatorjev na internetu. Če je še kakšen dogodek na Koroškem, ki ga nismo dodali, nam pišite na info@koroskenovice.si in bomo seznam dopolnili.

Tudi prihodnji teden na smučiščih poostren nadzor

Tudi prihodnji teden bodo policisti na smučiščih, kjer je takrat več ljudi kot običajno, poostreno nadzirali spoštovanje predpisov. S tem želijo zagotoviti večjo varnost, zlasti otrok, in preprečiti nepotrebne poškodbe. Skrb za varnost na smučišču mora biti na prvem mestu, opozarjajo tako policisti kot zdravniki.

Do poškodb lahko pride med drugim zaradi večje gneče na smučiščih in novih tehnik smučanja, pa tudi zaradi slabe ozaveščenosti, predrznosti in neprevidnosti. Tveganje za hujše poškodbe je na belih strminah namreč precejšnje, a ga je v kombinaciji z zaščitno smučarsko opremo, varnim smučanjem in upoštevanjem pravil mogoče zelo zmanjšati, svetujejo na policiji.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pa priporočajo, naj bodo otroci oblečeni v zimska vrhnja oblačila, šal pa ni priporočljiv, ker se lahko zaplete v sanke, kar je nevarno za zadušitev. Vedno naj uporabljajo čelado za zimske športe, saj so pri sankanju pogoste ravno poškodbe glave. Za sankanje priporočajo le sani ali bob.

Zaradi močnega odbijanja sončnih žarkov od snežne podlage se je tudi v oblačnem vremenu treba namazati z zaščitno kremo. Otroci med aktivnostjo pogosto pozabijo, da so žejni, zato jim je treba večkrat ponuditi vodo ali nesladkan čaj, še svetujejo na inštitutu.

Šolarji, ki bodo na počitnicah prihodnji teden, bodo v šolske klopi znova sedli v ponedeljek, 2. marca. Naslednje počitnice jih čakajo v maju.

Vir: STA, spletne strani koroških občin in društev ter organizacij

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.