Search
Close this search box.

V času praznikov pričakovati omejitev kupcev v trgovinah, gledalcev na športnih prireditvah in testiranje pred silvestrskimi večerjami

Po torkovi seji strokovne skupine za covid-19 in resornih ministrstev sta gospodarski minister Zdravko Počivalšek in zdravstveni minister Janez Poklukar danes razkrila nekaj podrobnosti glede ukrepov, ki jih bo vlada sprejemala danes oz. v četrtek. Nanašajo se na število kupcev v trgovinah, gledalcev na športnih prireditvah in silvestrske večerje.

Vlada in strokovna skupina za covid-19 sta v torek na seji izmenjala stališča, je dejal Počivalšek in opomnil na nevarnost nove koronavirusne različice omikron, ki se strahovito širi, je dejal Počivalšek.

Po Počivalškovih besedah gre dogovor v smeri omejevanja števila kupcev v trgovinah, in sicer na eno osebo na deset kvadratnih metrov. “To mislim, da bo sprejeto celo danes,” je napovedal.

Za gostinstvo, tako Počivalšek, večje spremembe ukrepov niso predvidene. Za 31. decembra pa bi se lahko zgodilo, da se bo pred praznovanjem treba testirati na okužbo z novim koronavirusom, praznovanja pa bi lahko potekala tudi po 22. uri, ko morajo gostinski obrati trenutno zaključiti z obratovanjem.

O sprejemanju ukrepov med božično-novoletnimi prazniki je ob obisku Zdravstvenega doma Postojna spregovoril tudi Poklukar. Poudaril je, da nikomur od deležnikov, ki so sodelovali pri pripravi ukrepov, ni bilo lahko.

Napovedal je, “da bo prav gotovo treba omejiti število gledalcev na športnih prireditvah”. Po njegovi oceni v tem trenutku namreč predstavljajo nepotrebno tveganje, ki ga lahko uravnotežijo z drugimi ukrepi, ki niso tako strogi. Med njimi je tudi sam naštel izvedbo silvestrskih večerij.

Strokovna skupina skupaj s predstavniki resornih ministrstev ukrepe, ki bodo veljali med božično-novoletnimi prazniki, pretresa že več dni. Po neuradnih informacijah STA je dopisna seja v teku, začela se je okoli 16. ure. Glavnina ukrepov naj bi bila sprejeta v četrtek in bo predstavljena na tiskovni konferenci po seji vlade.

Dogodki