Search
Close this search box.

V času epidemije naraslo število primerov nasilja v družini

Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, do 10. ure.

SLOVENIJA

LJUBLJANA – Prodajalne z živili, ki so po odloku vlade ob nedeljah in dela prostih dneh sicer zaprte, bodo lahko danes med 8. in 13. uro izjemoma odprte. Vlada je tako odločila, da bi zmanjšala gnečo pred in po prvomajskih praznikih. Gre za prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji.

LJUBLJANA – Ob epidemiji novega koronavirusa so vsakodnevno aktivirani pripadniki civilne zaščite in drugih organizacij ter številni prostovoljci, zaradi praznikov in umirjanja razmer pa je obseg aktivnosti manjši. V soboto je bilo na vseh ravneh angažiranih 934 pripadnikov sil za zaščito in reševanje, je zapisano v biltenu Centra za obveščanje RS.

LJUBLJANA – Ponedeljek bo prinesel vnovični zagon nekaterih dejavnosti, ki so bile prekinjene zaradi epidemije novega koronavirusa. Med drugim bo znova dovoljena strežba na terasah in letnih vrtovih gostinskih lokalov, odprle se bodo lahko določene trgovine, spet bodo obratovali frizerski saloni. Vračajo se tudi maše z verniki. Zaščitni ukrepi sicer ostajajo.

LJUBLJANA – Še v tem mesecu je pričakovati, da bodo spet začele delati tudi zobozdravniške ordinacije. Končno odločitev o tem, kdaj konkretno se bo to zgodilo, bo glede na epidemiološke podatke sprejel minister za zdravje Tomaž Gantar. Medtem pa je stroka pripravila smernice za varno delo v zobozdravstvu, ki pa ne bo več takšno, kot je bilo pred epidemijo.

LJUBLJANA – V času epidemije je v Sloveniji med najpogosteje obravnavnimi kaznivimi dejanji opazneje naraslo število primerov nasilja v družini, medtem ko je na letni ravni manj primerov gospodarskega kriminala, kažejo rezultati študije Inštituta za kriminologijo. Manj je bilo tudi kaznivih dejanj, ki so povezana s proizvodnjo in prodajo drog.

SVET

BALTIMORE – Novi koronavirus je v ZDA v zadnjih 24 urah terjal še 1435 smrti, je v soboto zvečer sporočila univerza Johnsa Hopkinsa. S tem se je število smrti zaradi covida-19 v ZDA povzpelo na 66.224. Do sobote zvečer so v državi potrdili tudi že več kot 1,1 milijona primerov okužb. Število smrti pa se je glede na dan prej povečalo za dva odstotka. ZDA so najhuje prizadeta država v pandemiji novega koronavirusa, ki se je decembra lani začela na Kitajskem.

RIM – Italijanska škofovska konferenca je dosegla dogovor z vlado v Rimu, da bi ob ugodnem razvoju epidemiološke slike v Italiji s 24. ali 31. majem znova dovolili maše s prisotnostjo vernikov v cerkvah. Da je bil dosežen dogovor, je v soboto zvečer sporočil vodja italijanske škofovske konference Gualtiero Basseti. Kot je dejal, bi ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov za omejevanje širjenja novega koronavirusa s koncem maja začeli izvajati vse verske obrede.

ŠPORT

KÖLN – Po potrjenih treh okužbah z novim koronavirusom v vrstah nemškega nogometnega kluba Kölna se je v intervjuju oglasil belgijski nogometaš Kölna Birger Verstraete in dejal, da bi bilo po nedavnih dogodkih naivno nadaljevati sezono, poroča Nemška tiskovna agencija. V pogovoru za belgijski časnik Het Laatste Niews je 26-letni nogometaš tudi opozoril, da bi morala biti skrb za zdravje nogometašev na prvem mestu. Zavrnil pa je trditev, da s tremi okuženimi predstavniki kluba nihče od preostalih igralcev ni prišel v stik. Po njegovih navedbah naj bi bil okužen fizioterapevt moštva.

BERLIN – V soboto zvečer se je o nadaljevanju nemškega nogometnega prvenstva opredelil nemški minister za notranje zadeve Horst Seehofer. Za nemški Bild je tri dni pred zasedanjem nemških oblasti o nogometu in športu nasploh dejal, da podpira nadaljevanje bundeslige v mesecu maju. Seehofer, ki pri tem vprašanju igra pomembno vlogo, saj vodi več resorjev, je poudaril, da se morajo nogometaši držati številnih pogojev in pravil in da v primeru okužbe z novim koronavirusom v klubu sledi karantena za vse vpletene, vključno z moštvom, s katerim bi odigrali prvenstveno tekmo.

LAS VEGAS – Veriga igralnic in hotelov MGM je severnoameriški košarkarski ligi NBA ponudila načrt za končanje letošnje sezone, ki je bila 11. marca prekinjena zaradi prve potrjene okužbe z novim koronavirusom med igralci, poroča francoska tiskovna agencija in navaja New York Times. Pri uglednem ameriškem časniku so zapisali, da je MGM pripravljen igralce, njihove družine in vso potrebno osebje sprejeti v 13 hotelov, ki bi bili ustrezno izolirani in delovali pod priporočili vodilnih zdravstvenih strokovnjakov v državi. MGM bi ob tem 24 kongresnih centrov spremenil v priložnostne košarkarske dvorane.

NEW YORK – Letošnja sezona ameriškega nogometa v ligi NFL se bo kljub epidemiji novega koronavirusa začela po prvotnem načrtu 10. septembra, poročajo številni ameriški mediji. O tem jih je v elektronski pošti obvestil tiskovni predstavnik lige Brian McCarthy. Za zdaj ni jasno, ali bodo lahko na stadionih prisotni gledalci, ESPN pa poroča, da je to eden izmed zasilnih izhodov, medtem ko drugi predvideva, da bi lahko sezono prestavili na sredino oktobra in ukinili proste tedne za ekipe v 17-tedenskem sporedu.

Dogodki