Search
Close this search box.

V bližini Kijeva strmoglavilo ukrajinsko vojaško letalo. Slovenija konzularne pomoči v Ukrajini trenutno ne more zagotavljati

Novinarska konferenca premierja Janeza Janše, na kateri bo spregovoril o aktualnih dogodkih v povezavi z vojaško agresijo Rusije na Ukrajino, bo danes ob 16. uri. Vlada je namreč na zaprtem delu današnje seje razpravljala o razmerah ob vojaški agresiji Rusije na Ukrajino, o odločitvah za potrditev aktualnih ukrepov zveze Nato in o aktiviranju potrebnih dežurstev.

Šter: Slovenija konzularne pomoči v Ukrajini trenutno ne more zagotavljati

Konzularno poslovanje slovenskega veleposlaništva v Kijevu je do nadaljnjega ustavljeno, slovenski veleposlanik pa sicer ostaja v Kijevu, so danes sporočili z MZZ. Vodja konzularnega sektorja Andrej Šter je za medije poudaril, da je “nudenje konzularne asistence na območju Ukrajine trenutno povsem neizvedljivo”.

Ministrstvo za zunanje zadeve je sicer Slovence v Ukrajini že 12. februarja pozvalo, naj na varen način zapustijo državo, prav tako so odsvetovali potovanja tja. Po podatkih ambasade v Kijevu je bilo takrat v Ukrajini od 60 do 70 slovenskih državljanov, danes je Šter dejal, da jih je “zagotovo še nekaj deset”.

“Tisti, ki so na varnem, naj tam tudi ostanejo in spremljajo razmere. Če se odločijo, da državo zapustijo, pa naj to storijo na varen način, kot jim njihova lokacija to omogoča,” je dejal Šter.

Ves čas naj imajo pri sebi veljaven osebni dokument, priskrbijo naj si zadostne zaloge vode in hrane, če nameravajo potovati z avtom, pa naj imajo pri sebi tudi dovolj goriva, saj lahko pričakujemo pomanjkanje teh dobrin,” je dodal.

Šter je pojasnil, da je trenutno nudenje konzularne asistence neizvedljivo. Po eni strani je osebna komunikacija ta trenutek nemogoča, po drugi strani pa je tudi delovanje komunikacijskih sistemov, kot je telefonija ali pošiljanje sporočil, ves čas pod velikim pritiskom,” je dejal.

V bližini Kijeva strmoglavilo ukrajinsko vojaško letalo

V bližini Kijeva je strmoglavilo ukrajinsko vojaško transportno letalo Antonov An-26. Na letalu naj bi bilo 14 ljudi, od tega jih je zadnjih informacijah v nesreči umrlo najmanj pet, je danes sporočila ukrajinska državna agencija za civilno zaščito.

Vojaško letalo naj bi strmoglavilo približno 20 kilometrov južno od Kijeva. Vzrok za nesrečo še ni znan, prav tako pa oblasti še vedno ugotavljajo, koliko ljudi je dejansko umrlo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nesreča se je zgodila v času ruskega napada na letališče Hostomel ter domnevnih napadov na vladne objekte v ukrajinski prestolnici, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vir: STA, Vlada RS

Dogodki