V Avstriji spričo naraščanja števila covidnih bolnikov strožji ukrepi

V Avstriji so presegli mejo 300 bolnikov s covidom-19 na intenzivni negi, kar v skladu z vladnim načrtom ukrepanja v pandemiji pomeni prehod države na višjo, drugo stopnjo. Ta bo v veljavo stopila 8. novembra, potem ko bo vlada že danes sprejela za to potrebno uredbo. V državi so medtem priporočili poživitveni odmerek za vse odrasle.

Kot poroča avstrijska tiskovna agencija APA, so na avstrijskem ministrstvu za zdravje danes potrdili sprejetje napovedane uredbe in uvedbo druge faze z 8. novembrom. A obenem so že tudi izrazili pričakovanje, da bo do takrat dosežena meja 400 covidnih bolnikov na intenzivni negi, kar pomeni prehod v že naslednjo fazo. To bi pomenilo sočasno uveljavitev druge in tretje faze, saj pri tretji fazi vlada ni predvidela sedemdnevnega zamika njene uveljavitve tako kot pri drugi, ampak začne ta veljati takoj.

Druga faza med drugim pomeni uveljavitev pogoja PC (cepljen ali prebolel) za vstop v lokale v nočnem času ter za udeležbo na prireditvah z več kot 500 udeleženci in brez določenega sedežnega reda. Poleg tega samotestiranje v državi ne bo več zadostovalo kot dokaz za izpolnjevanje pogoja PCT. V tretji fazi medtem pogoja PCT ne bo mogoče izpolniti več z nobenim hitrim antigenskim testom, ampak bo v ta namen potrebno potrdilo o cepljenju ali prebolelosti ali pa negativen test PCR.

Minister za zdravje Wolfgang Mückstein je danes še napovedal poživitveni odmerek za vse starejše od 18 let, priporočljiv pa je predvsem za starejše od 65 let, zaposlene v zdravstvu in šolstvu ter rizične skupine.

Danes sicer po podatkih ministrstev za zdravje in notranje zadeve na intenzivnih oddelkih avstrijskih bolnišnic skrbijo za 317 covidnih bolnikov, v bolnišnicah na sploh pa za 1603. V minulem dnevu so medtem potrdili 5398 novih okužb z novim koronavirusom, sedemdnevna incidenca na 100.000 prebivalcev pa se je povzpela na 400. V minulem tednu je zaradi covida-19 dnevno v povprečju umrlo med 14 in 15 ljudi. Polno cepljenih je slabih 63, z vsaj enim odmerkom pa okoli 66 odstotkov Avstrijcev.

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije