Search
Close this search box.

Uživajmo poletje: Poleti se prometna varnost običajno poslabša, zato previdno na pot

Med poletno turistično sezono se prometna varnost navadno precej poslabša. To je med drugim posledica večje gostote prometa in raznovrstnosti prometnih udeležencev. Policija zato voznike opozarja, naj kljub temu ostanejo strpni in upoštevajo cestnoprometne predpise. Na pot naj se odpravijo takrat, ko ni zastojev, ali izberejo manj obremenjene poti.
Fotografija je simbolična

Kot so za STA pojasnili na Generalni policijski upravi, se poleg vročine in gostejšega prometa oz. zastojev na cestah v večjem številu pojavijo tudi tuji vozniki, ki prihajajo iz različnih socialnih okolij, z različnimi vozniškimi izkušnjami, znanji ter navadami.

Zato policisti vsako leto med 1. junijem in 31. avgustom pripravijo vrsto preventivnih in represivnih ukrepov, s katerimi želijo zagotoviti varnost cestnega prometa tudi v poletnih mesecih.

Poleti je na cestah veliko voznikov, zato policija vse udeležence v cestnem prometu opozarja, da kljub vročini, gostemu prometu ter morebitnim zastojem ostanejo strpni in upoštevajo cestnoprometne predpise.

Voznikom tudi svetujejo, da spremljajo prometne informacije o morebitnih zastojih in čakalnih dobah na mejnih prehodih in cestah. Informacije o razmerah na državnih cestah na svoji spletni strani objavlja Prometno-informacijski center za državne ceste oz. so dosegljive na telefonski številki 1970 ali 01 518 8 518.

Promet naj bi bil letos povečan za pet do 10 odstotkov v primerjavi z rekordnim letom 2019. Ob petkih in sobotah naj bi bil promet občutno povečan na cestah proti Hrvaški, v obratni smeri pa ob sobotah in nedeljah, navajajo na Avto-moto zvezi Slovenije.

Če je le mogoče, naj se vozniki na pot odpravijo takrat, ko na cestah ni zastojev, oz. za pot izberejo lokalne, regionalne in druge, manj obremenjene cestne povezave.

Pri daljših potovanjih je priporočljivo načrtovati več postankov. Pri tem je treba vozilo dobro prezračiti, narediti nekaj razgibalnih vaj ter uživati osvežilne brezalkoholne pijače. To še zlasti velja, če vozilo ni opremljeno s klimatsko napravo.

Poleti se pri voznikih pogosteje pojavi tudi utrujenost, ki je posledica sončne svetlobe in segrevanja avtomobila med vožnjo. Utrujenosti ali morebitnih prvih znakov slabega počutja po oceni policije ne gre podcenjevati, saj se znakov velikokrat zavemo prepozno, ko smo že vpleteni v prometno nesrečo.

Najpogosteje se utrujenost pojavi med 1. in 6. uro ter med 14. in 16. uro. Na pot se je zato treba vedno odpraviti spočiti, če voznik postane med vožnjo utrujen, pa naj se čim prej ustavi in si odpočije. Če voznik jemlje zdravila, jih ne sme pozabiti vzeti s sabo. Upoštevati je treba tudi, da je lahko vožnja pod vplivom psihoaktivnih zdravil zelo nevarna.

Najhujše kršitve na avtocestah so prevelika hitrost, prekratka varnostna razdalja, vzvratna vožnja, prehitevanje po desni strani, hoja po avtocesti, vožnja v nasprotno smer in ustavljanje na odstavnem pasu, kadar to ni nujno. Vseh “sedem smrtnih grehov” na avtocesti je izjemno nevarnih za vse udeležence v cestnem prometu. Vozniki bi morali zato dosledno upoštevati posebna pravila, ki veljajo za vožnjo po avtocesti in cesti, rezervirani za motorna vozila.

Kot navajajo na policiji, alkohol, mamila, psihoaktivna zdravila in druge psihoaktivne snovi bistveno vplivajo na varno in zanesljivo udeležbo v cestnem prometu.

Prilagoditi je treba hitrost vožnje ne le veljavnim omejitvam, temveč tudi svojemu vozniškemu znanju in izkušnjam ter lastnostim in stanju ceste.

Pri vožnji morajo vozniki predvideti dogajanje na cesti in ravnanja drugih, da se lahko nanje pravočasno pripravijo. Posebej policija izpostavlja pomen zadostne varnostne razdalje, na katero so vozniki žal vse premalo pozorni.

Za voznike in potnike v osebnih in tovornih vozilih je obvezna uporaba varnostnih pasov, za voznike motornih koles in koles z motorjem pa je nujna uporaba zaščitnih čelad.

Med samo vožnjo mora voznik biti popolnoma zbran ter pozoren na dogajanje na in ob cesti. Vse nepotrebne opravke v vozilu odložiti na čas, ko bo vozilo ustavil.

V bližini naselij in v naseljih mora voznik spoštovati hitrostne omejitve, na zaznamovanih prehodih za pešce pa upoštevati, da imajo pešci prednost, in jim omogočiti varno prečkanje cestišča.

Za poletje so značilna tudi pogosta neurja s točo. “Žal nekateri neodgovorni vozniki ob neurju na avtocesti svoja vozila še vedno ustavljajo v predorih, na odstavnih pasovih, obračajo ali celo izstopajo iz vozil in podobno. S tem ogrožajo tako sebe kot tudi druge udeležence v prometu, saj lahko pride do zastojev ali nevarnih naletov in prometnih nesreč,” navajajo na policiji.

Voznikom tudi priporočajo, da pokličejo policijo na interventno telefonsko številko 113, če v prometu opazijo opitega ali utrujenega voznika ali voznika, ki s svojim ravnanjem na drug način ogroža varen potek prometa. Policisti bodo zoper takšnega voznika ustrezno ukrepali in s tem zagotovili varnost drugih udeležencev in njega samega.

Za morebitne udeležence prometne nesreče v tujini pa policije svetuje, da se vozniki držijo napotkov za ravnanje ob udeležbi v prometni nesreči, da imajo sklenjeno mednarodno zavarovanje avtomobilske odgovornosti in sistem zelene karte.

Vsem voznikom policija še svetuje, naj poskrbijo tudi za varnost svojega premoženja, da njihovo vozilo na parkirišču ali počivališču ne bo postalo tarča tatov in vlomilcev.

Otrok, starejših oseb ali oseb, ki niso sposobne same skrbeti zase, pa se ne sme puščati v zaprtih in zaklenjenih vozilih na vročini, saj je to zanje lahko smrtno nevarno.

Med poletno turistično sezono se prometna varnost navadno precej poslabša. To je med drugim posledica večje gostote prometa in raznovrstnosti prometnih udeležencev. Policija zato voznike opozarja, naj kljub temu ostanejo strpni in upoštevajo cestnoprometne predpise. Na pot naj se odpravijo takrat, ko ni zastojev, ali izberejo manj obremenjene poti.