Ustavno sodišče zavrnilo Mercatorjevo zahtevo za zadržanje zaprtja trgovin ob nedeljah

Ustavno sodišče je zavrnilo zahtevo Mercatorja, naj do dokončne odločitve zadrži določbe zakona o trgovini, po katerih morajo biti trgovine ob nedeljah in dela prostih dneh zaprte. Podobno zahtevo je zavrnilo že decembra lani, vloženih pa je še nekaj pobud za presojo ustavnosti zakonske ureditve iz oktobra lani.
shopping-cart-53797_1920

Novela zakona o trgovini, ki jo je DZ sprejel lani jeseni, je z nekaj izjemami prepovedala obratovanje trgovin ob nedeljah in dela prostih dneh. Izjeme so prodajalne s prodajno površino do 200 kvadratnih metrov na bencinskih servisih, mejnih prehodih, pristaniščih, letališčih, železniških in avtobusnih postajah ter v bolnišnicah. Prav tako so lahko odprte preostale manjše prodajalne, če v njih delajo nosilci trgovinske dejavnosti oz. njihovi zastopniki, lahko pa tudi dijaki, študenti in upokojenci.

Trgovine so tako ob nedeljah in prostih dneh zaprte od 25. oktobra. Medtem je ustavno sodišče prejelo pobude več trgovskih družb za oceno ustavnosti spornih določb zakona o trgovini. Njihovim zahtevam za začasno zadržanje izvajanja zakona ni sledilo, je pa decembra lani sporočilo, da bo zadevo obravnavalo absolutno prednostno.

Mercatorjevo zahtevo za začasno zadržanje, o kateri je odločalo na seji 26. februarja, je zavrnilo z utemeljitvijo, da niso izpolnjeni pogoji iz zakona o ustavnem sodišču, po katerih je mogoče do končne odločitve v celoti ali delno zadržati izvršitev zakona oz. drugega akta, če bi zaradi njegovega izvrševanja lahko nastale težko popravljive škodljive posledice. Ob izločitvi sodnikov Roka Čeferina in Dunje Jadek Pensa je sklep sprejelo soglasno, je razvidno iz sklepa, ki so ga posredovali z ustavnega sodišča.

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.