Uspešno zaključen 11. Kongres medicine in športa, ki ga je prvič gostila Slovenija (FOTO)

Včeraj se je končal 11. Kongres medicine in športa (EFSMA), ki ga je prvič gostila Slovenija. Glavni temi kongresa, ki je potekal v Portorožu sta bili pomoč zdravim mladim športnikom in vadba na recept kot preventiva za zdravje in kot terapija. Kongres je bil namenjen vsem, ki se kakorkoli ukvarjajo s področjem športne medicine.

Organizatorji z doc. dr. Petro Zupet na čelu, so pripravili vsebinsko multidisciplinaren kongres, katerega se je udeležilo okoli 450 udeležencev iz 42 držav s celega sveta. V treh dneh je 70 predavateljev, ki so prišli iz 25 različnih držav izvedlo 75 predavanj. Pripravili so še šest delavnic in tri tečaje. Obiskovalci kongresa so bili iz vrst specialistov in specializantov medicine dela, prometa in športa, pediatrije, družinske medicine, ortopedije, travmatologije in iz vrst drugih zdravnikov, ki se srečujejo z mladimi športniki. Med drugim so se kongresa udeležili tudi fizioterapevti, kineziologi, trenerji, športni znanstveniki, mladi zdravniki in študenti medicine ter športa. Doc. dr. Petra Zupet, predsednica kongresa, je ob zaključku povedala: ”Veseli me, da so bili na letošnjem evropskem Kongresu medicine in športa prisotni tako posamezniki na začetku svoje medicinske, športne poti, kot izkušeni predstavniki iz številnih držav, saj sta bila izmenjava znanj in posredovanje izkušenj tako na najvišji možni ravni. /…/ Vsebina in aktualnost predavanj je bila ključ do velikega obiska kongresa. Veseli me, da smo z organizacijo kongresa Slovenijo postavili ob bok vsem državam, kjer je športna medicina dobro razvita.”

Slovenija je prvič gostila Kongres medicine in športa (EFSMA).

Med najbolj zanimivimi temami minulega kongresa so organizatorji izpostavili teme o iskanju talenta z vidika genetskih predispozicij, kdaj začeti s tekmovalno kariero pri mladih športnikih, prehrana športnikov v času okrevanja in analiza nastopov transgender in interseks športnikov. Predavanja so bila izvedena v številnih sklopih kot so: Kako narediti vrhunskega športnika, Vadba na recept (predavanja Sedenje je novo kajenje, Kako najti motivacijo za gibanje in Vadba kot preventiva), Srčne bolezni športnika, Prehranski trendi v športu, Preprečevanje dopinga v športu, Preventiva in rehabilitacija v športu: nove perspektive, in drugimi.

Na kongresu so izpostavili zanimive teme.
Obiskovalci kongresa so bili iz vrst specialistov in specializantov medicine dela, prometa in športa, pediatrije, družinske medicine, ortopedije, travmatologije…
Kongres je bil namenjen vsem, ki se kakorkoli ukvarjajo s področjem športne medicine.

VIR: IMS (Petra Zupet)

Več iz istega kraja