Uspešno sodelovanje s kariernim centrom »VšečKAM in GREM« na dogodku Medobčinskega otroškega parlamenta

Društvo za razvoj človeških virov in socialnih programov Novus je neprofitna organizacija, ki uresničuje svoj namen delovanja z razvijanjem socialnih programov oziroma zagotavljanjem brezplačnih storitev za ranljive skupine prebivalstva in šolajočo mladino, s ciljem zagotavljanja podpore pri kariernem odločanju, mobilnosti oz. regijske pokritosti, enakosti, družbene pravičnosti, socialne vključenosti in višje kakovosti življenja. Pred kratkim so aktivno sodelovali na dogodku Medobčinskega otroškega parlamenta.

Da je tematika kariernega usmerjanja, načrtovanja in poklicne prihodnosti še kako aktualna, dokazujejo številni karierni dogodki, ki potekajo v sodelovanju z osnovnimi in srednjimi šolami. V mesecu marcu 2022 so v Društvu za razvoj človeških virov in socialnih programov NOVUS, »VšečKAM in GREM – Karierni centro za mlade« ENOTE Velenje, uspešno sodelovali pri realizaciji dogodka Medobčinskega otroškega parlamenta, katerega je gostila OŠ Vuzenica. Sodelovale so tudi OŠ Neznanih talcev Dravograd, OŠ Muta, OŠ Radlje ob Dravi in OŠ Brezno-Podvelka, prisotni pa so bili tudi deležniki v okolju (župan Občine Vuzenice, Franjo Golob, ravnatelji, predstavniki Zveze prijateljev mladine in novinarji).

Dogodek so organizirali v nestični obliki. Osrednja tematika je bila »Moja poklicna prihodnost«, s katero na Zvezi prijateljev mladine Slovenije, ki je tudi glavni organizator nacionalnega programa, v letošnjem letu zaključujejo in izbirajo novo. Mladi parlamentarci in parlamentarke so pod okriljem mentorjev aktivno sodelovali in se vključevali v razpravo.

Vsebina se je nanašala na področja otrokovih sposobnosti in osebnostih lastnosti, časa in njegove učinkovitosti, poklicev prihodnosti in poklicev zdravja ter dobrega počutja. Po uvodnem nagovoru in glasbeni točki osnovnošolcev, so s strani kariernega centra za mlade vodili razpravo o obravnavanih tematikah.

Brezplačna telefonska številka: 080 71 79. Elektronski naslov: helena.felicijan@drustvo-novus.com. Spoznajte tudi ostale enote kariernega centra za mlade: Fundacija za izboljšanje zaposlitvenih možnosti Prizma, ustanova – ENOTA Maribor. Razvojno izobraževalni center Novo mesto – ENOTA Novo mesto in Podjetniškim inkubatorjem Kočevje – ENOTA Kočevje.

Parlamentarci in parlamentarke so bili mnenja, da je izjemnega pomena spoznavanje poklicev in poklicev prihodnosti. Da je sledenje lastnim sanjam in sprejemanje lastnih kariernih odločitev ključno. In, da si želijo več časa, namenjenega kariernim aktivnostim, spoznavanju poklicev, razmišljajo tudi o kariernem krožku oziroma izbirnem predmetu za učenje o njihovi prihodnosti, pripravi na življenje.

Zaključili so z argumenti ter izpostavili nadaljnje predloge odločevalcem v okolju. Sledila je analiza komisije in izbor kandidatov za regijski otroški parlament.

Strokovno osebje društva Novus se zahvaljuje vsem sodelujočim za zaupanje ter priložnost, ki so jo lahko delili z mladimi.V kariernem centru za mlade že snujemo nadaljnje karierne aktivnosti. Lepo vabljeni, da nas obiščete v najbližji enoti kariernega centra za mlade, spletni strani Kariera mladi in socialnih omrežjih VšečKAM in GREM – Karierni center za mlade,” so po dogodku zapisali v Društvu za razvoj človeških virov in socialnih programov Novus.

Vabijo vas tudi na katero izmed naših številnih in zanimivih kariernih aktivnosti. Vse storitve so brezplačne in finančno podprte s strani Republike Slovenije, Ministrstva za delo, družine, socialne zadeve in enake možnosti ter Evropske unije iz sredstev Evropskega socialnega sklada.

Pripravila: Helena Felicijan, strokovna sodelavka na projektu